Снежина Динева: Водата при Трилистник можеше да се регулира и изведе към по-безопасни площи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

“Река Стряма има няколко неоправени диги при селата Слатина и Розино от миналата година през юни. Басейнова дирекция не е спазила този срок и вече има съставен акт. Там са се получили микро язовирчета с трупи и дървесна растителност и забентване, от където е тръгнала висока вълна с кал като лавина. В Балкана Напоителни системи нямат отводнителни съоръжения, но при Трилистник според имаше възможност да се регулира и изведе водата към по-безопасни площи. За съжаление няма такава координация на национално ниво”, заяви бившият шеф на „Напоителни системи” Снежина Динева, която беше начело на дружеството от 2017 до началото на юни 2021 година.

“По наше време имаше аварийни екипи, при интензивни валежи обикаляхме с дрон да огледаме района. За съжаление, към момента няма координация с Басейнова дирекция, НИМХ за превантивни действия преди потопа”, допълни още Динева в интервю за Нова ТВ.

“Трагедията в Карловско можеше да се предотварти, ако не бяха уволници опитните служители в “Напоителни системи””

Именно един такъв наш опитен служител спаси село Долно поле от повторно наводняване с предприетите навреме действия, заяви  бившият шеф на „Напоителни системи” Снежина Динева, която беше начело на дружеството от 2017 до началото на юни 2021 година.

“Причините за потопа в Карловско са комплексни. Направихме анализ на ситуацията. Там наистина е паднало огромно количество дъжд – по данни на НИМХ около 211 литра на квадратен метър за 16 часа. Не че не сме имали такива ситуации при предишни години. Подобен е случаят край Перущица, когато заради адекватните действия, които бяха предприети, а именно да освободим нашите напоителни канали, за да поемат водата – успяхме да предотвратим голямо бедствие. Съоръженият на Напоителни системи са построени точно за това. Те имат ретенционна функция, да ограничат водата и да я изпуснат контролирано”, коментира Динева в ефира на Нова ТВ.

Проект за язовир – шанс за спасението на наводнените села

Проблемът над Слатина, Богдан и Каравелово го знаем още от 2017 година, допълни тя. „Предприехме действия по възобновяването на един язовир – „Падеш” в района, но нямаше финансиране. Намерихме такова по Плана за възстановяване и устойчивост. Планът на „Напоителни системи” включваше цялостна рехабилитация на цялата хидромелиоративна инфрасструктура – не само напоителната, но и отводнителната, корекция на всички диги, защото в цялата страна компрометираните участъци са за над 100 милиона лева, които трябва да бъдат изградени и поправени”, заяви Динева.

В района на наводнението, единствено над село Климент има язовир на дружеството

МОСВ, Нено Димов, Agrozona.bg

“Язовир Климент е с обем от 3,3 млн. куб. и е успял да поеме голяма част от дъждовете, 100 хил. кубика за 24 часа. „Ако и над останалите села имаше подобни съоръжения, вероятно щяха да бъдат минимизирани щетите. След нашия анализ видяхме много грешки, допуснати от колегите. Вероятно, защото са нови  и сменили служители с над 15-годишен стаж”, допълни още Динева.

„Получих информация, че не е вдигнато водохващането на Иван Вазово. Там реката си е направила бент , върнала се е обратно и е наводнила селото. Трябвало е да вдигнат вратите на водохващането и водата да продължи пътя си надолу. Искам да благодаря на наш служител, който предотврати една трагедия.  От Черноземен до Калековец, защото ние знаем за проблема на Трилистник, който е след Калековец – в този участък по средата на реката – имаме ръководител, който е останал от нашия екип. И се надявам да не го освободят, защото той е спасил село Дълго поле. Сега това село е спасено. Когато той е чул предупреждението на Басейнова дирекция за голяма вълна, което е получено 12 часа по-рано, е скъсал напоителния канал, извел е водата, превърнал го е в отводнителен – дренирал е от там,  и го е върнал обратно в реката. Така е спасил от заливане село Долно поле. И след това е поправил сам канала. И никой не е разбрал – дори прекия му ръководител”, разкри Динева.

Тепърва ще се сблъскваме с последиците от климатичните промени

“Смятам, че е изключително важно да се вземат предвид добрите практики и политики. Когато природата ни предоставя такива премеждия, нашата мрежа трябва да е изправна. През септември миналата година имаше авария на главния напоителен канал Ениарк. Имаше предписания до март 2022 г. да бъде направено. Те не са били изпълнени”, разкри Динева.

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама