Слагаме все повече пъстърва на масата за Никулден

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Шаранът си остава традиционната риба за Никулденската трапеза. Все повече обаче българите разнообразяват видовете. В последните години например на 6 декември се купува много пъстърва, коментира за Агрозона Йордан Господинов, председател на БГ ФИШ. Тя успява да се наложи като фаворит номер две за празника. Изборът се разнообразява и в различните краища на страната. На морето например предпочитат морска риба, а около Дунав – видовете, които се срещат там.

Има обаче един не толкова известен факт – като цяло ядем все повече и повече риба. Официалните данни не са правилни, според Господинов. „Ние като производители и търговци, наблюдаваме ръст във вноса, ръст в родното производство и доставките на българския пазар. Не остава непродадена риба“.

Той обаче е категоричен, че трябва да се засили рекламата на рибата. „В страната ни има много програми да рекламираме традиционни храни – мед, вина, пилешко, свинско, но не и риба, която е с много добри качества. 1/3 от пъстървата я изнасяме и всичко отива в Централна Европа. Развитите страни от Централна Европа купуват пъстърва от нас, черни миди, бели миди, рапаните ги изнасяме за Корея, Япония, барбуна за Гърция, калкана за Турция. Това е доказателство за качество.“

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама