Слабеем и хубавеем с ябълков оцет

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Натуралният ябълков оцет от столетия се ползва в кулинарията както у нас, така и по света. Продуктът постепенно обаче излиза от приложението си само в кухнята. Освен че е прекрасен и нискокалоричен дресинг за салатата,  в същото време той има благоприятно въздействие върху организма и затова намира широко приложение в грижата за здравето и красотата.

Според изследвания ябълковият оцет има способността да понижава нивата на кръвната захар и така да допринася в борбата с диабета. Той има антибактериални свойства, ето защо не е случаен фактът, че се използва за консервиране на храна. Той потиска развитието на бактерии.

Ябълковият оцет се свързва и със загуба на тегло. Проучвания са показали, че той води до повишено ниво на ситост и съответно прием на по-малко калории при хранене, което от своя страна в по-дългосрочен план води до понижаване на теглото.

Според изследвания, направени върху плъхове, оцетът от ябълки понижава нивото на холестерол и триглицериди и с това намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – един от основните фактори за преждевременна смъртност в нашето съвремие. Резултатите върху хора в тази посока тепърва трябва да бъдат потвърждавани.

Ако погледнем в народната медицина, също ще открием приложение на ябълковия оцет. Бабите ни са го използвали при лечение на гъбички на краката и ноктите. Твърди се още, че оцетът има добро влияние и върху акне.

За хората с афинитет към грижата за външния вид е известно, че косата, изплакната с разтвор от една част оцет и една част вода, става жизнена и бляскава. За целта след като полеете косата, изчакайте няколко минути, преди да изплакнете.

Обърнете внимание, че преди да решите да приложите ябълковия оцет като добавка към грижата за здравето си, е необходимо да се посъветвате с лекар.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама