Скандалът с ГКПП „Капитан Андреево“ се разгаря

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Пред депутати ресорният заместник-министър доц. Крум Неделков призна, че не е знаел за анулирането на нотариалната покана към фирма „Евролаб 2011“ за освобождаване на помещенията на границата

Скандалът с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“ придоби нова сила, след като на заседание на Комисията по земеделието и храните в Парламента стана ясно, че ресорният заместник-министър за работата на БАБХ доц. Крум Неделков не е знаел в продължение на повече от два месеца, че на 4 октомври т.г. тогавашният заместник-изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов е отменил със заповед подписаната от проф. Христо Даскалов, по това време изпълнителен директор на БАБХ в отпуск, нотариална покана към фирма „Евролаб 2011“ да освободи заеманите от нея помещения на граничния пункт и пуснатата искова молба до съда за обявяване на нищожен и сключения договор  с фирма „Евролаб 2011“, подписан на 31.12.2021 г. от Николай Роснев

 

Спорове белязаха заседанието 

В спор за установяване дали проф. Даскалов е нарушил изборното законодателство, явявайки се на 4 октомври на работа в БАБХ, доц. Неделков призна, че не е бил информиран за отмяната на тези документи, и научава за това едва сега, оправдавайки се с правомощията, които има изпълнителният директор на БАБХ (по това време Христо Вълчанов) и широкия кръг от ресори, за които отговаря. Председателят на Комисията по земеделието и храните Росен Костурков обаче коментира, че поради високия обществен интерес и националната сигурност, към която се отнасят част от обектите на ГКПП „Капитан Андреево“, подобни доводи не могат да бъдат приети.

„Да, не съм бил запознат със заповедта, с която се отменят тези актове, но това, което беше предприето и това, което говорихме през август с Даскалов по отношение на изземването на имотите, усилията бяха насочени към използването на един член 80, по който областният управител имаше пълните правомощия да се разпорежда с имотите и реално да ги изземва, тоест процедурата трябваше да бъде завършена от областния управител на Хасково, а не от изпълнителният директор на БАБХ“, допълни Неделков.

По време на заседанието на Комисията по земеделието и храните земеделският министър Явор Гечев пък заяви, че през последните дни на границата има натрупано забавяне в обслужването на камионите с храни от 42 часа. „В момента сме на 32 часа престой и продължаваме да ги сваляме“, допълни още Гечев.

 

Не всички стоки подлежат на контрол 

Според министъра не всички стоки, които преминават през ГКПП „Капитан Андреево“ подлежат на контрол, а само тези, които са по Регламент. Това са пипер, нар, лимон, грейпфрут, мандарина, портокали, кайсии, ядки, кимион, риган. Проверяват се само хладилни камиони. Факт е обаче удвояването на камионите, които преминават през пункта през декември. За отпушване на границата пък транзитно преминаващите хладилни камиони, предназначени за трети страни извън ЕС, се насочват към ГКПП „Лесово“, за да се намали натоварването на Капитан Андреево.

Данните от направените проби показват, че през ноември от 368 взети проби, с пипер са върнати 13. По отношение на нара, от 38 проби са върнати 8.

Както вече Агрозона писа, проблемите на ГКПП „Капитан Андреево“ бяха разкрити през май, когато отново пред депутатите в Парламента тогавашният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов призна, че държавата е без официален фитосанитарен контрол на границата с Турция.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА