Син сладолед с орхидея от Тайланд е новият експеримент на биоферма в Розино

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

Син сладолед в наситен цвят, но с приятен вкус на ванилия е новата страст на майстора джелатиер Албина Ясинская от биоферма “Розино”, която се намира в началото на Розовата долина в област Пловдив.

„Активният пигмент идва от орхидеята Clitoria Ternatea и няма никакъв вкус, а сладоледът е 100% натурален.“, казва Албина Ясинская, която е носител на титлата Кавалиери от Асоциация на италианските майстори джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri), а също така е придобила диплома от Академията за натурален сладолед в Гроссето, Италия.

„Цветето се внася от Тайланд, не се намира в природата в България. Употребата на красивото растение в производството дава възможност чрез гореща инфузия да се получи естествен оцветител вместо изкуствените заместители. „Опитахме да получим син цвят чрез пигмента на зелето, но вкусът беше много неприятен.“, разказва Албина и посочва, че този сладолед е подходящ за всички възрасти, включително за деца.

“Много модерни сега са сорбетата, при които има поне половин килограм плодове на килограм готов продукт. Сорбе с фреш грейпфрут и аперол е един от най-предпочитаните в момента на пазара.”, обяснява Албина. Цветът му е приятно розов, с нагарчащ вкус и с послевкус на аперол.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама