Квалификацията се проведе в рамките на фестивала SOLE – фестивал на испанската култура и кулинария, който се състоя в Бургас
Шеф Калоян Колев, шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Варна, спечели националната квалификация за Световното първенство по паеля – World Paella Day Cup и ще представи България на големия финал тази есен във Валенсия, Испания.
Квалификацията се проведе в рамките на фестивала SOLE – фестивал на испанската култура и кулинария, който се състоя в Бургас от 20 до 22 юни 2025 г. Във финалния етап на състезанието участваха осем кулинари – седем мъже и една жена, а международното жури с представители от Испания, Пуерто Рико, Мексико, България, Канада, Русия и Филипините единодушно избра Шеф Колев за достоен посланик на българската гастрономия на световната сцена.
С над 19 години опит в професионалната кухня и повече от 7 години в кулинарното образование, шеф Калоян Колев е утвърдено име в бранша. Работил е на три континента, участвал е в множество международни състезания и е носител на десетки отличия. Освен това, той е основател и организатор на Gourmet Fest Варна – най-големия международен кулинарен форум в България, посветен на развитието на кулинарната индустрия и обучението в сектора.
През март 2025 г. шеф Колев издаде своята първа кулинарна книга – „Книгата от кухнята за кухнята“, която се радва на интерес сред професионалисти и любители на добрата храна.
Предстои му участие във финала на World Paella Day Cup във Валенсия – родното място на паелята, където ще премери сили с най-добрите готвачи от цял свят.