Шафранът е не само екзотична подправка, но съдържа вещества, които са много близки до тези, налични в ретината на окото и в определена доза забавят макулната дегенерация. Употребата на чай от шафран в рамките на 2-3 месеца води до значително подобрение на зрението. Има научни разработки на тази тема, посочва д-р Росен Караджов, който е личен лекар в село Арчар и е единствнеият във Видинския край производител на най-скъпата подправка в света, предава радио „Фокус“ – Видин.
„С голям български производител на чай влагаме шафран и патентоваме продукта като запазена марка. Ще участваме в голямо чаено изложение в София с този продукт.“, допълва д-р Росен Караджов.
Да се отглежда шафран не е по-трудно от отглеждането на всяка земеделска култура, според него. “Преди 2-3 години се захванахме с отглеждането на шафран с мой колега от София. Идеята да се занимавам с това бе на сина ми. Първоначално започнахме да отглеждаме шафран върху малки площи в едно шуменско село и видяхме, че има условия за развитие на шафрана. В момента отглеждаме шафран върху 2,5 дка нива край Арчар“, обяснява д-р Карадажов и допълва, че като пряка земеделска работа с отглеждането на шафран се занимава той и съпругата му.
Производството на шафран не се субсидира от държавата, процесите по отглеждането му са изцяло ръчни. Лекарят обясни, че е необходима първоначална инвестиция за закупуването на луковиците, а пазарът за реализирането на шафран все още не е разработен добре. „За нас това не е традиционна подправка. В страната има доста амбицирани хора, които произвеждат шафран, но във Видинския край мисля, че само аз отглеждам шафран.“, допълва д-р Караджов.
Той посочва, че луковиците на шафрановия минзухар се засаждат в края на август началото на септември и в средата на октомври започва първият цъфтеж. След месец на усилен цъфтеж растението остава в зелен вид и презимува така дори и под снега. „Цветята се откъсват от стеблото и веднага след това се отделят ценните тъмночервени близалца от цветето. При отделянето на близалцата трябва да се внимава да не се разкъсва комплекта от 3 броя за цвете, но и да не се оставя от бялата част към стеблото. Това допринася за по- високото окачествяване на шафрана“, казва д-р Караджов. След това събраните близалца се изсушават и който желае да продава шафран трябва да го изследва в сертифицирана за това лаборатория.