Сертифициране на въглеродните емисии: Цели, инвестиции и възможности за нови доходи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

ЕК предлага единна правна рамка за сертифициране на въглеродните емисии

“ЕК предлага правна рамка как да започнат отношенията със сертифицирането на въглеродните емисии. Предложението на ЕК в момента е на обсъждане в Европейския икономически и социален комитет. Това предложение тепърва ще бъде представено от докладчика в ЕП, обсъжданао между политическите партии там и евентуално финализирана, за да излезе като база”, заяви по време на Деветата национална среща на земеделските производители в България Стоян Чуканов, който е национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в Брюксел.

“Предложението за сертификационна рамка има за цел да сертифицира уловените емисии. Издава се удостоверение за тоновете уловен въглерод, които след това могат да се продават на НПО или отделни страни-членки, които имат определени цели за намаляване на въглеродните емисии”, поясни Андреа Кларич, директор Политика и ръководител на Еропейска
стратегия в неправителствената организация Carbon Gap, Брюксел.

“Целта на законодателния процес, който се извършва в момента, е да се обособи един пазар, на който да се създаде търсене. Извън ЕС съществуват такива пазари, на които се търгуват емисии. ЕС има за цел да запълни тази празнота, да създаде съответното търсене и пазар”, допълни още Кларич.

До голяма степен има повече неясноти, отколкото ясноти

“ЕК бидейки предпазлива в момента, предлагайки една по-широка правна рамка, която е базирана на добрия опит, който имат във Франция и Германия например, се опитва да остави детайлите и методиките, които ще бъдат в делегирания акт след това. Тя излиза с предложение, а реално експертната група, която ще се занимава с методиките започва да се събира от 7-ми март и тя ще навлезе в детайлите как точно ще се случват тези неща”, заяви Чуканов.

Първа цел до 2035 г.

“За начало, в  календара на Комисията е определена първа цел до 2035 г., до когато само ще намаляваме емисиите, няма все още да ги улавяме и складираме. Целта на Комисията е да се постигне редуциране на емисиите. Ако вземем например за отпрадна година 1990 година, до 2035 година ще трябва да стигнем до 250 единици редуциране на тези емисии, а след това ще се наложи да ги удвоим до 500 единици”, поясни той.

Как фермерите могат да участват в намаляване на емисиите и да получат допълнителни доходи?

говедовъдство, животновъд, Agrozona.bg

“Един пример от практиката е на норвежки фермер, който има стопанство със 180 крави на 750 ка земя. Той произвежда 2 млн. л. мляко и 25 т. месо. С подвижни роботи в стопанството той улавя торта в момента, когато се отделя. Той има инсталация, която разделя сухото вещество, амонията за наторяване, произвежда електричество и продава на своите съседи. Това е един добър пример за успешно прилагане на технология, която намалява емисиите и носи допълнителни доходи на фермера”, заяви Чуканов.

“Тук обаче имаме инвестиция за тази инсталация, която разделя торта, за да може да бъде употребена тя по различен начин. Тук идва въпросът от къде идва бюджетът за тази дейност. Фермерската общност не е съгласна бюджета по ОСП да почне да се ползва за други цели. Необходимо е ново, свежо финансиране, за да може да се приложи сертифицирането на въглеродното земеделие”, допълни Чуканов.

ЕС, мита, Agrozona.bgСпоред ЕК има голям интерес от инвеститори

Air France например купува такива сертификати, за да може да неутрализира техния въглероден отпечатък, но купува само от френски фермери.

“Миналата седмица имаше дискусия, в която споменах, че ОСП е предвидена да подпомага производството на храна, фураж и биомаса, а не този бюджет да се отделя от него и да се използва за всякакви други цели, хората моментално настръхнаха. Не поставяме под въпрос нуждата от промяна заради проблемите с климата, но в крайна сметка това не може да бъде единственото водещо. Фермерите винаги поставят на първо място това, че трябва да се произвежда храна и да се осигури хранителна независимост. Факт е, че има инвеститорски интерес и след като правната рамка е оформена ще започне тази търговия, но дотогава как ще се завърти колелото, за да почне да върти мелницата е въпрос на детайли и в никакъв случай не трябва да отстъпваме от това, което до момента се е доказало като работещо в ОСП”, посочи той.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА