Съвет на ЕС: България иска повече гъвкавост на производството на храни при кризи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Извънредната ситуация с разпространението на COVID-19 ясно очерта, че са необходими много повече усилия за подобряване на гъвкавостта и устойчивостта на сектора, който гарантира продоволствената сигурност на европейските граждани. Това е позицията, на която България ще акцентира по време на предстоящото от 13 до 15 юни Съвет по земеделие и рибарство на ЕС, което ще се проведе в португалския град Лисабон. Кабинетът вече одобри тази позиция на страната ни, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Поради налагане на още по-високи екологични стандарти за селскостопански продукти и храни, на фермерите следва да бъдат предоставени адекватни икономически стимули за поемане на екологични ангажименти. Целта е по този начин да се намали рискът от изоставяне на земеделски дейности и обезлюдяване на селските райони. Икономическата стабилност на земеделието е необходимо да бъде постигната съвместно с екологичната устойчивост на сектора.

„Бъдещето на Общата политика в областта на рибарството“ е друг акцент, който ще бъде разгледан в рамките на заседанието. В българската позиция се посочва, че прилагането на подхода на предпазливост и екосистемният към управлението на рибарството и аквакултурите, в голяма степен са довели до постигане на заложените през 2013 г. цели на Общата политика в областта на рибарството (ОПОР). Въпреки това е необходимо да бъдат положени допълнителни усилия за пълното постигане на заложените цели и тяхното адаптиране към променящите се условия.

Страната ни е категорична, че съществуващата система за контрол и прилагане може да бъде значително подобрена. Въвеждането и използването на нови технологии, ще спомогне за увеличаване на научните познания и прилагане на екосистемния подход при управление на рибарството в Европейския съюз. България насърчава създаването на Организации на производители като по този начин ще се гарантира укрепването и устойчивостта на сектора и пазара.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама