Касисът е растение, което е известно от древността с полезните си свойства. Най- употребявани са плодовете, но с лечебна цел се събират и листата, както и пъпките.
Касисът подобрява функцията на надбъбречната кора, тонизира сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, понижава нивото на захарта в кръвта, препоръчва се при заболявания на лимфните възли, атеросклероза, диабет, при повишено артериално налягане, малокръвие и радиационно облъчване.
Пресните плодове от черно френско грозде, сокът и отварата от тях са незаменим източник на витамини, те се употребяват при авитаминоза, за повишаване на апетита, при гастрити с понижена киселинност, язвена болест на стомаха, заболявания на червата.
Претритите плодове на касис със захар и смесени с брашно от елда в равни количества се използват за повишение на съдържанието на хемоглобин в кръвта. Отварата от сухи плодове се използва при диария.
Отварата и настойката от черно френско грозде действат успокояващо и се използват при неврологични заболявания, главоболие, нарушение в съня.
При артрит вземете 10-15 сухи листа от касис и ги залейте с 3 чаши кипяща вода, оставете да киснат 15-20 минути. Приемайте по 1 чаша 2-3 пъти на ден.
При подагра, полиартрит, ревматизъм, кожни заболявания, алергии се приема отвара вътрешно, приготвена по следната рецепта: 4 с.л. сухи плодове от касис се слагат в 500 мл кипяща вода, варят се 5 минути на слаб огън, оставят се да се охладят и се киснат 1 час. Отварата се приема заедно с плодовете, по 1/3-1/2 ч.ч., 3-4 пъти на ден, преди хранене.
Водната настойка от листа или клонки на касис се приготвя по следния начин: сухите листа, клонките с листата или самите клонки се наситняват, взима се 1 с.л. от суровината, залива се с 1 ч.ч. кипяща вода, оставя се да кисне 1 час, а след това се прецежда. Настойката се приема с мед или без подслаждане, по 1/3-1/2 ч.ч. в топъл вид, 3 пъти на ден, преди хранене.
Внимание!
Не трябва да употребявате черно френско грозде и препарати от него при тромбофлебит и склонност към тромбоза, тъй като касисът повишава съсирваемостта на кръвта, а също така и при повишена киселинност на стомаха, язва на стомаха, гастрит, хепатит, след прекаран инфаркт и инсулт. Не се препоръчва да консумирате касис и в периода на бременност и при индивидуална непоносимост.
Преди да предприемете каквото и да е лечение трябва да се консултирате с лекар!