Ремонт на язовирна стена се бави 5 години, крайният срок за него изтече през април тази година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ремонтът на стената на яз. Огоста се проточва през последните 5 години. Топката за ремонта се прехвърля от Министерство на земеделието, като основен собственик на язовира към дружество “Държавна Консолидационна Компания” ЕАД още през юли 2018 г. Изготвя се проект със срок на изпълнение до 24 април 2022 г. Към днешна дата обаче става ясно, че възстановителните и укрепителни дейности дори не са започнали.

Въпросът за ремонт на язовирната стена на монтанския язовир повдигна народният представител Петър Петров по време на парламентарен контрол в петък, 20 май, като отправи запитване по случая към министъра на земеделието Иван Иванов. Петров посочи още, че през последните месеци умишлено нивото на язовира се поддържа ниско, за да се избегнат евентуални аварии.

В района на язовира са стартирали незаконни дейности с цел добив на злато

“Темата с ремонта на язовирната стена е повдиган няколко пъти вече, включително през януари тази година. Сега обаче този въпрос стана особено актуален след излязлата публично информация, че в района на язовира се извършват незаконни изкопни дейности, с цел добив на злато. Тези дейности може допълнително да влошат състоянието на язовирната стена. В тази връзка, в какъв срок се предвижда да стартира укрепването на язовирната стена, запита от трибуната на Народното събрание народният представител Петър Петров.

“С решение на МС от 14 юли 2018 г. ремонтът на стената на язовир Огоста е възложен на дружество “Държавна Консолидационна Компания” ЕАД. На последващ етап от МЗм са проведени изискуемите процедури, изготвени са проекти и е издадено разрешение за строеж от 24 април 2019 г. Документите са предоставени на ДКК и е сключен договор от 18 юли 2020 г., с което на дружеството се прехвърлят документите за всички необходими строително-монтажни работи, други документи и материали. С възлагането на договора за ремонт е заличен собственика на съоръжението, а именно Министерство на земеделието, като всички задължения се прехвърлят на ДКК”, коментира Иванов.

Прокуратурата е сезирана по случая

“През 2021 г. МЗм сезира ДАНС, Минситерство на околната среда и Върховна административна прокуратура за нестартиралите от ДКК ремонтни дейности. Създаден е тежък нормативен хаос, с който се отнема възможността на собственика за извършване на необходимите ремонтни дейности. Прокуратурата е сезирана, но за съжаление не се разследва. Надявам се прокуратурата да се задейства и ДКК да извърши ремонта, който е необходим”, заяви в заключение министърът на земеделието.

Снимка: БНТ

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама