Пролетна и есенна резитба на рози – съвети за начинаещи цветари

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
8 Минути

Семейството на розите включва над 150 вида храсти, които са разпространени главно в Азия, Европа, Северна Америка и северната част на Африка. Това растение има изключително много хибридни форми, които се отглеждат като декоративни цветя, а маслодайните рози са земеделска култура, от която се извличат основни екстракти за козметичната индустрия. В България отглеждането на рози се счита за традиционен поминък, а районът между Казанлък, Карлово, Стрелча и Павел баня е известен с названието – Розова долина. Нашата страна е сред лидерите в европейски и световен мащаб при износа на розово масло.

Пролетна и есенна резитба на рози – защо е толкова важна

През отделните сезони работата в цветната градина започва с резитби на цветните храсти и многогодишните цветя. Особено внимание трябва да се обърне при пролетна и есенна резитба на рози, защото без внимателна поддръжка, те няма да бъдат в състояние да ви зарадват с ефектен цъфтеж, може дори да загинат напълно.

Пролетна резитба

Най-важно при бодливите ни приятелки е да се направи резитба до здрава тъкан, тъй като зимата беше доста студена и може да имаме сериозни щети. Необходимо да се премахнат всички стари, сухи, слаби и замръзнали клончета, за да може растението да не хаби от силите си за тях, а да се стреми да израснат новите, върху които се формират и пъпките. При пролетната резитба също така розите придобиват желаната форма, подрязват се издънките, за да се стимулира цъфтежът, почистват се младите филизи в основата на храста.

Сроковете за резитба розите през пролетта всяка година може да се различават, тъй като зимите често са различни.

Преди резитбата на резитба рози - схемарозите е необходимо да се изчистят всички стари листа и мулч в основата на растението. Препоръчва се резитбата да се направи в слънчев ден с остра ножица, която предварително е обеззаразена в разтвор на калиев перманганат. Срезовете трябва да се правят точно над новите филизи (приблизително на 5-7 мм) под ъгъл от 45 градуса, а след това клонките да се обработят с градинска паста. Освен това, преди разлистване на храстите е желателно да се напръскат с меден сулфат.

Резитбата на влачещи рози

Резитбата на влачещите рози се прави с цел формиране на храста. Въпреки, че този вид може и да не се реже, след две- три години растението ще бъде силно сгъстено и обрасло. Заради това през пролетта след санитарната резитба на храста, трябва да се премахнат всички клони, които сгъстяват короната и да се опитате да насочите останалите хоризонтално.

Резитба на храстови рози

резитба храстови розиРезитбата храстовите рози се прави, да им се предаде нужната форма. За да има розовият храст добра форма, всички стари издънки се изрязват. Възрастните растения трябва да се оставят на 3-5 разклонения, които се подрязват до 3-4 пъпки. Това обикновено са между 10 и 20 см. Стеблата, които си пречат взаимно, също се изрязват. В този случай от двете клонки се оставя по-младата, това се познава по по-светлата кора, обръща се също така внимание на по-доброто разположение на клончето.

Резитба на чаено-хибридни рози

Възрастните чаено-хибридни рози се изрязват на височина 20-25 см от нивото на земята, като се оставят разклонения с 5-6 пъпки. Младите клонки се режат на височина 15 см, при тях се оставят 2-4 пъпки. Розите от този вид цъфтят на клонки от същата година, затова не се притеснявайте да изрежете клонките, по-стари от две години и да правите стимулираща резитба на младите.

Резитба на розата флорибунда през пролетта

резитба рози - ощеПролетната резитба на розата флорибунда трябва да е по-щадяща от чаено-хибридните. След зимата разклоненията по-стари от 2-3 години не се изрязват от дъно, а само се скъсяват, едногодишните клонки пък се режат само на 1/3 от дължината им.

Резитба на почвопокривните рози

Тези растения нямат нужда от формиране, през пролетта за тях е достатъчна лека санитарна резитба и прореждане. Чистят се вертикално израстналите клонки. Ако растението е презимувало нормално и кората му е зелена, няма нужда от допълнителни мерки. На 5-6 години почвопокривните рози трябва да се подрязват силно, като се оставят само по 2-4 пъпки, защото в противен случай застаряващото растение ще престане да цъфти.

Резитба на парковите рози

паркови розиВ продължение на няколко години парковите рози цъфтят отлично без формиране, като при тези растения цветове има и на старите, и на младите клонки. През пролетта им се прави само санитарна резитба. Може на старите храсти да се съкратят малко клоните, защото в противен случай цветовете стават дребни и редки.

Резитба на стайните рози

Противно на общоприетото мнение, стайните рози могат да цъфтят пишно всяка година. За целта обаче трябва да бъдат правилно изрязани. Опитните цветари обаче препоръчват това да се прави през есента, а не пролетно време. Ако е пропуснат обаче този момент, направете резитбата през март или април. За това обаче си следните правила:

  • издънките от миналата година се подрязват, така че всеки клон да остана 3-4 добре развити пъпки;
    • ако розата цъфти лошо, тя се подмладява със силна резитба;
    • на растението се предава желаната форма – сфера, елипса, конус и се премахват слабите, тънки и изсъхнали клонки.

Есенна резитба

Грижите за розите през септември започват с подхранване на храстите. Изобилният цъфтеж е отнел през лятото много от хранителните вещества, така че е необходимо да се възстанови баланса, за укрепване на корените и клоните.

стайна роза

Подхранването се прави или с готови комбинирани гранули или се влагат в почвата отделно фосфорни и калиеви торове. Калият е нужен на розите, за да цъфтят, да бъдат устойчиви към болести и най-важното в случая – да презимуват добре. Освен това калият спомага да узрее добре дървесината на младите клонки.

Мнозина градинари заравят обелки от банани в корените на розите, защото знаят, че съдържат много калии. За предпочитане е когато се ползват готови торове да бъдат на гранули, защото те бавно се разтварят в почвата и не предизвикват рязко узряване на клоните. В състава на торовете не трябва да има азот, защото предизвиква израстване на млади клонки и зелена листна маса. Вдървяването на клоните може да се ускори и с прищипване на клонките. Около седмица след подхранването всички върхове може да се срежат, за да се намали растежа.

През септември продължава изрязването на сухите цветове и спира разрохването на почвата и поливките, за да се намали образуването на нови корени. Кореновата система също трябва да е зряла, за да оцелее растението успешно през зимата. Дори ако всички клони замръзнат, тогава дори една спяща пъпка е достатъчна, за да оживее любимата роза. Но това изисква мощни, здрави, зрели корени.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама