Производители: Лозарството е пред изчезване, МЗм: Нужно е създаване на бранд „Българско вино“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Министър Гечев обеща, че контролът върху сивата част на сектора ще се усили значително от догодина

„Лозарският бранш е пред изчезване, положението е трагично“, каза пред Комисията по земеделието и храните в Парламента Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари. Той допълни, че проблемите са многокомпонентни. „Имаме много проблеми, ние сме най-недооценявания сектор земеделски в България, всички останали браншове постигнаха далеч повече от нас. На нас ни се обръща внимание, когато под форма на протест заявим, че ни има. Искаме да видите, че ни има и да се вземе действително отношение. Ние не можем да се справим. Има свръхпроизводство в световен мащаб на грозде и вино, ние не сме конкурентни на международните пазари, при положение, че произвеждаме продукция, която е в пъти по-скъпа. Ние нямаме възможност да се механизираме, тъй като мерките, като 4.1 с критериите, които има, не ни допуска да си закупим техника. Проблемите са много: липса на контрол в сектора, нелоялна конкуренция, в същото време много ниски възможности за финансиране, много от колегите не могат да се покрият кредитите, всяка година стопанствата намаляват с 30-40 хил. дка. От 1,8 млн. дка 90-та година, в момента сме под 200 хил. дка.“, каза още той пред депутати.

Според министъра на земеделието Явор Гечев е факт, че лозаро-винарството е един от най-уязвимите сектори в момента. „Потребителската кошница се свива и виното остава извън нея. Преходният остатък на вино от миналата година в Европа е над 50 процента, а в България – около 35 процента”, коментира Гечев.

Той подчерта обаче, че това е единственият бранш, който е взел подпомагане от остатъчните средства, дадени за справяне с последствията от войната в Украйна.

Според него е важно да се осъществи обединението и създаването на бранд “Българско вино”. Явор Гечев уточни още, че се забелязва тенденция на увеличение на отглеждането на автохтонни сортове, което е правилният път за популяризация на българското вино. Българските сортове заемат едва 3% от отглежданите лозя у нас, пък каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Министър Гечев подчерта, че един от най-големите проблеми в лозаро-винарството у нас е сивият сектор. Той обеща, че процесът по отношение на контрола ще се усили значително догодина.

Предстои и откриването на офис на Международната организация по лозата и виното (OIV) в Пловдив, като това ще доведе до създаването на лаборатории, винени хъбове, опитни полета с автохтонни сортове, изцяло с нейно финансиране. Освен това Международната организация по лозата и виното иска да започне първото си приложение за качество и произход на лозята, като идеята е това да е пилотен проект от България с 50 до 100 родни завода.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА