Проф. Пикет: Самолетите за борба с градушките могат да се използват и за “изваляване”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
8 Минути

В момента Румъния работи по проект за изваляване, за който използва и българска инфраструктура

“В България в момента се използват самолети за борба с градушките. Това, което може да се направи със същата инфраструктура, със самолетите и инструментите в тях, е да се постигне изваляване на облаците. За целта се поставя хидроскопичен материал в основата на облака, който подобрява растежа на облачните капчици вътре в него и съответно се постига по-висока ефективност по отношение на производството на валежи.  Тази технология се използва по целия свят и тъй като инфраструктурата сега е разположена в България със самолетите, които се използват за потушаване на градушки, е възможно да се проучи използването на метода за промяна на времето с цел подобряване и увеличаване на количеството валежи, което получаваме чрез облаците”, сподели в интервю за Агрозона проф. Стюарт Пикет, вицепрезидент на Международната комисия по атмосферна химия и глобално замърсяване (ICACGP) към Международна асоциация по метеорология и атмосферни науки.

Ние не създаваме нови облаци, а въздействаме върху наличните облаци и бури в дадена страна

“Модификацията на времето не може да се използва като пожарен хидрант. Тя се прилага като част от интегрирана система за управление на водата. Технологията може да се използва и в сухите страни, ако там вече съществува определен брой гръмотевични бури, които се развиват. Тогава може да се направи проучване дали е подходящо да се прилага хигроскопично засяване за подобряване на производството на валежи и производителността на валежите за всеки един от облаците”, сподели още той.

“Важно е да се отбележи, че ние не създаваме облаци. Използваме облаци и бури, които вече съществуват. В страна като България има буквално хиляди бури, които се случват във всеки един дъждовен сезон, в други страни този брой намалява значително до стотици бури”, допълни проф. Пикет.

Какви са регулациите за използване на тази технология?

“Разпоредбите се различават от една държава до друга. В повечето страни промяната на времето се контролира и координира от централното правителство. Причината за това е, че не искате да дадете на хората в цялата страна да правят различни неща, да посяват материали в облаците, чийто химичен състав не знаем.  Някои от технологиите за дъжд също използват озвучаване, така че не искате хората да въздействат на бурите със силни звуци през цялото време. Всички тези неща имат потенциал да имат последици за околната среда, а също така, ако горите ракети, трябва да сте сигурни, че те са изгорени безопасно”, коментира проф. Пикет.

“Аз съм от Южна Африка, селскостопански съюз там финансира еднолично и плати за програма за промяна на времето, но централната координация се води от правителството.  За отделен фермер да закупи валежи за своите култури не е разумен начин да го направи.  Това, за което трябва да помислим, е, че промените във времето трябва да се възприемат като по-голяма програма за управление на водите, а не като пожарен хидрант”, поясни той.

Постигнатите резултати надвишават стойността на инвестицията

“Стойността на проекта е силно зависима от инфраструктурата, броя на облаците, които искате да обработите през дадена година и пр. Разбира се, ние използваме самолети, самолетът има разходи, имаме пилоти, поддръжка на самолета. Като цяло обаче, проучването ни в други части на света показва, че възвръщаемостта на инвестициите, надвишават действителните разходи за проектите. Ако сте в състояние за успешно изпълнение на проект за промяна на времето, например увеличаване на средните валежи за региона с 10%, тези 10% са еквивалентни на огромно количество допълнителна вода на земята и когато направите анализ на разходите и ползите, ползата далеч надвишава действителните разходи”, заяви проф. Пикет.

“Нещата, които се опитваме да направим, е просто да направим повече дъжд, повече вода, която обществото да използва по какъвто начин иска. Водата може да се използва за всякакви селскостопански цели, снабдяване с вода на обществото, промишлеността”, допълни професорът.

“В допълнение към модифицирането на водата като процес на леко увеличаване на количеството дъжд е важно да се уверим, че разполагаме със структура за съхранение на  вода, защото няма смисъл да се увеличава количеството на водата и след това да се оставя да изтече безцелно в океана. Затова изменението на времето се разглежда като част от интегрирана система за управление на водата”, поясни той.

Румъния използва български самолети, за да реализира проект за промяна на времето и повишаване на количествата дъждградозащита, ИАБГ, Agrozona.bg

“Вероятно четири самолета могат да покрият територията на България.  Румъния, също като България има много дълга история на правене на модификация на времето с цел борба с градушките. И защото те имат тази история, сега виждат възможност да приложат технологията за подобряване на валежите. През последните 3 години те имаха някои изследователни  проекти за засяване на облаците в различни части на Румъния. За тази цел в Румъния ще бъдат използвани самолети от България. В момента Румъния се подготвя с проекта, докато междувременно придобива необходимата собствена инфраструктура”, разкри проф. Пикет.

Целта на проекта е да увеличи водните ресурси

“Сладководните ресурси продължават да бъдат огромен проблем за обществото. Като цяло има части от света, в които има достатъчно вода, но има много много страни без водни ресурси, така че като хора ние се нуждаем  да намерим начини, по които можем да доставяме достатъчно вода, за да могат обществата да живеят комфортно. Аз гледам на водата като на човешко право, правилно е да се даде достъп до вода на всеки. Тази технология позволява осигуряването на вода на хората за всички неща  – за пиене, миене, готвене, така че промяната на времето е един инструмент в процеса на управление на водата, който ни позволява да се застраховаме в бъдеще и обществото да има достъп до прясна вода”, коментира професорът.

“Основната цел на моята презентация по време на Деветата национална среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ, бе да предостави на фермерите и другите заинтересовани страни от селскостопанския сектор информация за това как промяната на времето и количествата на валежите може да подобри работата им. Предполагаме, че има потенциал в България да се използва технологията за увеличаване на количеството дъжд, в допълнение към технологиите за борба с градушките, за да се извлече максимална полза от облаците, които се случват в България.  Тази технология се прилага успешно в повече от 20 страни по света”, допълни проф. Пикет.

“Изключително важно е да имаме подходяща инфраструктура, например използването на метеорологичен радар, каквито в България има много. Такъв радар трябва да се използва, за да можем да идентифицираме облаците рано при тяхното формиране, за да може да се окаже  въздействие върху тях.  Всичко се случва вероятно през първите 20 минути от образуването на облака. Тогава се поставя посадъчния материал, за да се получат най-добри резултати. Не може да се посяват вече образували се облаци”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА