Проф. Мермерски: Доматите трябва да се консумират само в прясно състояние

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната и природната медицина. Някои от книгите на професора, плод на 6 десетилетие научна работа, са преведени в САЩ, където се радват на голям интерес. Особено интересно е виждането на проф. Мермерски за доматите. Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние.

Доматите са естествен резервоар на витамин С и провитамин А (бета-ка-ротин).

По съдържание на Витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 грама домати се съдържа каротин, достатъчен да осигури 50 процента от нуждите на човешкия организъм. Доматите съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.

Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние.

  1. Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна при болни от диабет.
  2. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества. В голямо количество са ябълчената и лимонената киселина. Освен че възбуждат апетита, те активизират и процесите в храносмилателната дейност.
  3. Доматеният сок има много благоприятно действие при хора с високо кръвно налягане, при изтощения и претоварване на нервната система.
  4. Доматът действа и бактерицидно, като унищожава различни видове вредни микроорганизми. Заради това му действие в народната медицина препоръчват доматения сок за лечение на гнойни рани
  5. Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт, предпазват очите от перде.
  6. Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при проблеми с черния дроб, бъбреците и при запек. През 18-и век в Европа ги смятали и за афродизиак.
  7. Доматите понижават риска от рак. Научно изследване, проведено с 14 000 мъже от САЩ и 3000 в Норвегия, е установило, че консумацията на домати, зеле или моркови над 14 пъти месечно рязко намалява опасността от ракови заболявания.
  8. Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества.
  9. С високото си съдържание на калций доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Полезни са и за поддържането на здравето на зъбите.
  10. Доматите правят чудеса с кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването с половинки домати свива порите, изравнява цвета и възстановява блясъка и здравия вид на кожата. Съвременната медицина препоръчва доматите в диети при различни заболявания:

 

  1. При изтощена нервна система.
  2. Предотвратяват развитието на тумори и рак.
  3. Против високо кръвно налягане.
  4. Забавят развитието на атеросклерозата.
  5. Подобряват дейността на черния дроб и бъбреците.
  6. Предотвратяват развитието на запек.
  7. Намаляват нивото на лошия холестерол, с което предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
  8. Консумацията на голямо количество домати предотвратява инсулта и инфаркта.
  9. Предпазват очите от перде и влошаване на зрението.
  10. Смятани са за афродизиак – увеличават половата потентност.

Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества. Доматите са противопоказна храна при болни от диабет, киселини в стомаха, гастрит и язва. При тези заболявания преди консумация на домати трябва в сока им да се сложи 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Важно е да знаем

  1. Доматите са един от най-ценните зеленчуци, защото съдържат, заедно с морковите, почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти.
  2. Най-голям лечебен ефект доматите имат консумирани като салата в комбинация с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.
  1. Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий, магнезий – важни за всички системи на човешкото тяло.
  1. Домати не трябва да се ядат варени и консервирани, както и като сосове, в които има нишесте или захар, защото при някои случаи, особено при хора с подобно предразположение, се образуват камъни в бъбреците.

Източник: Марица

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама