Много градини се изкореняват именно заради недостатъчните субсидии
Всички трайни насаждения в България се нуждаят от заслужени – доста по-големи субсидии, а не от мизерните 28 лева на декар, за да има на трапезата ни родно производство. В момента овощарството ни е западнало, много градини се изкореняват именно заради недостатъчните субсидии, заяви в интервю за БТА проф. д-р Аргир Живондов, който работи в областта на селекцията, генетиката и семепроизводството при овощните култури. Той е автор и съавтор на 21 овощни сорта. Сред тях са първите български сортове череши, създадени чрез инвитро метода ембриокултура. Ученият е включен в книгите “Научна слава на България” (2009 г.) и “Бележити българи на съвременна България” (2012 г.), а на 12 ноември 2015 г. е вписан в “Златната книга на Патентно ведомство на Република България”.
За полските култури се дават големи субсидии, а там процесите са механизирани, докато за овощарството те са мизерни, при положение че в този сектор има много ръчен труд, а насажденията са трайни, коментира ученият. Той напомни, че в Гърция например държавата допълва европейските субсидии за производството на череши, праскови, нектарини, което автоматично изважда България от конкуренцията. Подобна е и картината с други овощни култури – например с ябълките. Това е едно от обясненията защо на трапезата ни рядко има български плодове, посочи проф. д-р Аргир Живондов.
Новите овощни сортове
В продължение на десетилетия проф. Живондов и неговият екип са създали 21 нови овощни сорта, от които четири са черешови, шест са прасковени – десертни, и по един консервен и нектаринов сорт, четири – сливови. Това, с което много се гордея, е сливо-кайсиевиевият сорт “Стендесто”, в който участват сливовият сорт “Стенлей” и кайсиевият “Модесто”, посочи ученият. Той е и съавтор на пет орехови сорта, създадени главно от проф. Недю Недев и екипа му. За тези заслуги през 2015 г. ученият е вписан в националната “Златна книга на изобретателите в България”, а преди това името му е включено в други две авторитетни книги – “Научната слава на България” и “Бележити българи на съвременна България” за цялостната му научна дейност.
Първият сорт на проф. Живондов е признат през 2008 г. и това е супер ранният черешов сорт “Косара”, който и досега се отглежда в различни лични стопанства в страната. Той масово участва в черешовите насаждения на България, още преди да стане официален сорт дълги години го произвеждах в моя разсадник, спомня си ученият. По думите му този сорт намира много добър прием, защото това е първата по зрялост череша, която обаче за разлика от другите ранни сортове, които обикновено са дребни, е едра като късните сортове череши. Първата череша, която узрява в България, дело на проф. Живондов, е тъмночервена, не се напуква, тя е много родовита, а една череша тежи 8 грама. Друг ранен сорт е “Розита” и с “Косара” са първите в България инвитро сортове.