Приоритетно предоставяне на пасища за животновъди – основна тема на КС по поземлени отношения

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

“За нас Консултативния съвет по поземлени отношения е изключително важен, защото тези отношения са фундамент за българското земеделие. Темата е доста сложна и оттук нататък смятаме до ускорим на работата на този Консултативен съвет. Темата днес е приоритетно предоставяне на пасища за животновъди и на земя за животновъди и производители на плодове и зеленчуци, при това млади земеделски производители. Възприехме и понятието нови земеделски производители, защото не всички нови, са млади”, това заяви земеделският министър Кирил Вътев на пресконференция след провелия се КС.

“Ако на база животинска единица (ЖО) има излишък, отново той да остане при животновъди и то най-близо до животновъдния обект на съответния животновъд, а не през два баира и на 10-20 км, каквито случаи има сега.”, допълни Вътев.

 “Въобще не можем да приемем, че в земеделска земя ще се правят фотоволтаици”, заяви Вътев

Писмено сме предоставили нашето негативно становище относно ползването на земеделска земя за изграждане на ВЕИ. Още преди два месеца категорично прекратихме подписването на преписки за промяна категорията на земя от четвърта на седма и от пета на осми, така че нашето становище категорично е солидарно със земеделските производители”, коментира още министър Вътев.

“Въобще не можем да приемем, че в земеделска земя ще се правят фотоволтаици, агроволтаици и други ВЕИ, които обаче ще променят предназначението на земеделската земя. Да, има и комбинирани решения и за пасища и за градини. Категорично против сме прилагането на земеделска земя или нейното прекратяване на ползване по предназначение за сметка на ВЕИ”, допълни още той.

“Искам да благодаря на управляващото мнозинство в Народното събрание, което с упорити темпове приучава българските животни на фотосинтеза. Казвам това във връзка с промяната в Закона за земеделските земи и облекчаването още повече на процедурата за инсталиране на фотоволтаици”, коментира ситуацията Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

“Голяма част от българските животновъди не разполагат с обработваема земя и това ги поставя в остра зависимост от производството на фуражи”

“Абсолютно подкрепяме всичко, което се прави в полза на българските животновъди и с промяната в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, в частта за методиката за разпределение на пасищата и справедливо разпределяне на пасищата. По същия начин и в приоритизиране на българските животновъди при наемането на земя от държавните и общинските поземлени фондове. Голяма част от българските животновъди не разполагат с обработваема земя и това ги поставя в остра зависимост от производството на фуражи. Така че това, което се случва в момента, е просто пример как трябва да се работи когато коментираш, че някой сектор е приоритетен”, допълни още Караколев.

“Може би поземлените отношения са най-ключовата тема в днешно време. Дано чрез този КС ускорим някои законодателни инициативи относно собствеността и ползването на земеделските земи, които доста време вече възпрепятстват нормалното стопанисване на земята. Относно приоритета на животновъдите,  приветстваме идеята на Министерството да даде приоритет за пасища на животновъдите, но това е изключително неприятна ситуация в момента – хора без животни да имат достъп до пасища”, коментира още по темата Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама