Приемат проекти за иновации директно във втора фаза

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Критериите и точките, по които ще се оценяват проектите по дългоочакваната подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“, бяха гласувани вчера на заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР 2014-2020(КН). Решението на Управляващия орган на Програмата в лицето на МЗХГ е при предстоящия прием да се кандидатства с проекти, които ще се реализират директно чрез втора фаза, но оценката ще се прави по критериите и за двете фази. След гласуваните критерии максималният брой точки за даден проект за първа фаза е 40т., а за втора – 60т. или общо максимумът е 100т. По критериите за първа фаза ще се оценяват качеството на иновативния проект и капацитетът на оперативната група (ОГ), а по критериите за втора фаза – приложението на проекта, очакваните ефекти и резултати, финансовият капацитет на ОГ и планираните методи за разпространение на резултатите. Бюджетът на подмярката е 20 млн. евро.

АЗПБ предлага да бъдат увеличени точките, които се дават по критерия за експертиза и опит на участниците в оперативната група в областта на иновативния проект. От асоциацията предлагат още критерият да има по-голяма тежест. Целта е да се създадат качествени групи, в които експертизата е на високо ниво и които да могат да реализират проекти директно във втора фаза, както и да се оцени реално качеството на състава на групата.

Друго предложение на АЗПБ е да се взема средоаритметична оценка за участниците в ОГ от предвидените възможни 5 категории – представители на науката, НПО, консултанти (експерти), малки и средни предприятия, земеделски стопани. Така ще се стимулира в една оперативна група да се включват повече лица с различна експертиза и да се изгради връзка между бизнеса и науката.

“Докато в ЕС има държави членки с богат опит и практика в областта на иновациите и оперативните групи по ЕПИ, то България е на съвсем начален етап. Като цяло имаме слаба обвързаност на науката и бизнеса, но същевременно страната разполага със значителен потенциал за осъществяване на научно-изследователска и развойна дейност в селското/горското стопанство и хранителните технологии.“, посочват от АЗПБ и споделят, че следва да се използва пълният потенциал на тази подмярка за насърчаване на реално и качествено сътрудничество, каквато именно е целта на мярка 16 „Сътрудничество“.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама