Прецизно хранене на есенните култури, препоръчано от Агрополихим

hide
hide
7 Минути

Всеки сезон има своите особености и предвид нетипичната и суха есен, условията за развитие на пшеница и рапица не бяха благоприятни. Голям процент от посевите не поникнаха навреме, заради недостатъчната влага и неспазените агротехнически срокове. В малко региони в страната имаше наличие на валежи, които позволиха навременно поникване и оптимално развитие на посевите. Много от земеделските производители не успяха да приложат цялата торова норма, предвидена за есенно подхранване, поради факта, че нямаше да бъде усвоена. Независимо дали се използват гранулирани или течни торове, есента не беше благоприятна.

Месец февруари се характеризира с не толкова студено време и положителни температури, които провокираха посевите да вегетират. Неимоверно, използването на карбамид на сняг не беше приложимо, тъй като през времето, когато имаше снежна покривка, нямаше добре поникнали и наредени посеви. След това времето се затопли и всеки, който бе решил или е приложил карбамид, със сигурност е генерирал големи загуби на активно вещество. Масово, земеделците оставиха карбамида за предсеитбено торене на пролетните култури, което е най-доброто решение. Приложен на пролет, чрез инкорпориране (заораване) той действа оптимално, има отложено действие и може да се разчита, че активното вещество, което е внесено, ще бъде максимално усвоено. Карбамидът беше заменен с амониев нитрат или течен азотен тор UAN. Използването и на двата продукта дава много по-добри резултати, особено в условия като тези през месец февруари.

Използването на течен азотен тор на слаби посеви от пшеница е препоръчително и без проблем могат да се приложат от 10 до 15 литра концентрат на декар. По този начин ще се засили вегетацията и ще се даде оптимален старт на културата за пролетта. Няма опасност от пригори или повредени растения. Подхранването може да бъде извършено още във фаза 2-ри или 3-ти лист.

Вече седем години Агрополихим АД препоръчва и успешно налага в българското земеделие технологии за прецизно торене на растенията. След многобройни опити и наблюдения прави впечатление, че е най-добре първото пролетно подхранване на пшеница с течен азотен тор UAN да бъде извършено точно в края на месец февруари. Всеки земеделец,  успял да го направи в този период, е влязъл в оптималните срокове за пролетно подхранване. Специално пшеницата може да бъде торена с концентрат UAN до фаза вретенене, без това да създаде някакви проблеми за културата.  Следващото торене е препоръчително да се направи след три до четири седмици, ако е използван UAN и две до три седмици, ако се работи с Амониев нитрат. Задължително трябва да се прецизират нормите на торене, така че те да подадат оптимално активно вещество за цялата вегетация. Важно е тук да се отбележи, че не трябва да се наваксват изгубените торови норми от есента!

При рапицата също е благоприятно да се направи подхранване с течен азотен тор UAN, като и при нея също е добре да се прецизират нормите. Рапицата като култура има много специфики при отглеждането си, а и не по-малко при приложението на течен азотен тор UAN или UAN+S. Поради тази причина е препоръчително да се обърнете към агроном-консултантите на Агрополихим по райони, които могат да споделят своят опит и да Ви посъветват кое ще е най-доброто решение за Вашите посеви.

Всеки има различно мнение за този тип торене и специално цялостната технология с течни торове, но тя си остава най-прецизния метод, който не генерира загуби на активно вещество и води до оптимални и дори повишени резултати. С нея се постига добър икономически ефект на база единица получена продукция, спрямо инвестицията за торове.

За предстоящия сезон с пролетните култури, ние препоръчваме отново да се доверите на нашите продукти и да приложите една от нашите технологии за прецизно торене. Те не са свързани само с течните торове. Можем да предложим комбинирани технологии, съчетавайки положителните качества на гранулираните и течните торове, както и изцяло на гранулираните торове или разбира се, най-прецизният метод посредством изцяло течно торене.

Залагайки на конвенционалното торене (с гранулирани продукти), препоръчваме да изберете за предсеитбено торене, комбинираните NPK торове 15:15:15 + 10S или NPK 15:40:10, като след това добавите активно вещество азот, посредством Амониев нитрат или Карбамид, заедно със сеитбата.

NPK 15:40:10 е нов продукт от Агрополихим АД, който тази година спечели наградата на Международен панаир Пловдив в конкурса за иновативен продукт, раздел „Торове и препарати за селското стопанство“. Изключително добро решение за Вашите пролетни култури. От друга страна, може да бъде съчетан с всички видове торове и при есенниците.

Залагайки на технологията с изцяло течни торове, ние препоръчваме да съчетаете продуктите Течен азотен тор със сяра 28:5, заедно с Течен комбиниран тор NP 6:21. Внасяйки UAN + S предсеитбено, Вие можете да осигурите на Вашите растения продължително отдаване на азот от 8 до 12 седмици. Това се дължи не поради факта, че той има сяра като добавен елемент, а на факта, че амониевият тиосулфат е инхибитор на азота, позволявайки му да освобождава достъпните за растенията форми във времето, и по този начин да обезпечи културата с азот до по-късни критични фази. UAN+S действа почвено, затова препоръчваме площно приложение преди последната обработка, а Течният комбиниран тор NP 6:21 да бъде приложен заедно със сеитбата, посредством апликатор за внасяне на течни торове.

Тези технологии се наложиха през последните години като най-икономически изгодни и с най-малко загуби на активно вещество. За целта ние ще Ви разработим индивидуални технологии за течно торене на пролетни култури, които изцяло да отговорят на Вашите нужди.

Доверете се на екипа на Агрополихим АД, който може да Ви предложи иновативни и прецизни методи за хранене на всички видове култури с най-масовите, най-прецизните и най-икономически изгодните продукти, предлагани от една стабилна Българска компания.

За повече контакти: www.agropolychim.bg

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА