Препоръка: ЕС трябва да съкрати производството на ябълки и круши

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Необходимо е в ЕС да се съкрати производството на ябълки и круши. До това заключение е стигнала работната група за разработване на стандарти за качество на нетрайните продукти в общността.
В резултат на увеличеното производство на ябълките, пазарът вече изпитва свръхпредлагане. При европейски добив от 11,5 милиона тона годишно, производството на ябълки през 2018 г. е 13,5 милиона тона. Високият добив води до недостиг на работна ръка и има опасения за качеството на съхраняваните плодове. Това пише порталът SadyOgrody, позовавайки се на Съюза на производителите на плодове в Полша (Unia Owocowa).
Ръстът на производството се наблюдава не само в Полша, но и в други източноевропейски страни, като Унгария и Румъния.
„Въпросът за намаляване на продукцията трябва да се разглежда в контекста на това, което пазарът изисква, а не това, което производството може да осигури. Секторът на плодовете в ЕС следва да отчита оценката на външния и вътрешния пазар. Такава система за оценка съществува във Франция от няколко години. Там намалиха производството на ябълки от 2 милиона тона на 1,5 милиона тона”, се казва в доклада.

Производителите извън общността напират за пазара на ЕС

Ситуацията се утежнява от растежа на производството в съседните страни от ЕС, като Украйна, Молдова, Русия и Казахстан, проблеми с износа, причинени от забраната за внос на стоки за Русия и Алжир, ограничения, свързани с фитосанитарните стандарти и недостатъчно търсене на основните пазари.
Финансовата подкрепа, предоставена от ЕС през последните години, надмина очакванията по отношение на обхвата и растежа на производството над съществуващия пазарен потенциал. Комисията подчерта, че ЕС вече не подкрепя пряко производството, а организира маркетинга на плодовете от производителите и подкрепя маркетинговите дейности. В бъдеще държавите-членки на ЕС ще имат повече свобода при решаването на своите приоритети и ще бъдат по-отговорни за продуктите, които се отглеждат на тяхна територия.

Въпреки сегашния пазарен дисбаланс, свързан с най-високия добив на ябълки и круши в историята на Европейския съюз, Комисията не иска да предприема мерки, подобни на тези, които последваха въвеждането на руското ембарго през 2014–2018 г., и се фокусира върху стимулирането на търсенето, както вътре, така и на външните пазари.
В доклада се уточнява, че търсенето на ябълки и круши също така е ограничено от конкуренцията на екзотичните плодове и плодове, които европейците често избират.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама