Предлагането на ябълки у нас не задоволява търсенето

Лилия Александрова
Лилия Александрова
6 Минути

Наблюденията върху пазара у нас през последните години са, че производството на ябълки в страната е изключително малко и предлаганите количества не могат да задоволят търсенето. По тази причина относителният дял на продажбите на български ябълки през юли настоящата година е 47% спрямо вноса, но в сравнение с предходните години се наблюдава известен ръст на българската продукция. Това се казва в анализа на българския пазар на плодове и зеленчуци, изготвен от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През месец юли съотношението между продажбите на български оранжерийни домати и домати от внос показва превес на българските домати, като 69% от предлаганите количества са българските домати.

През юли на пазара преобладават количества български краставици и продажбите при тях съставляват 91% от общото количество продажби на краставици. През месеца на пазара има предлагане на български корнишони и краставици от открити площи. Най-голям превес като относителен дял при продажбите през юли има при българските картофи, които съставляват 98% от общото количество продажби.

Разнопосочни тенденции в ценитеFAO-director-Countries-must-adapt-to-food-price-volatility_strict_xxl

При цените на едро на плодовете и зеленчуците през юли спрямо юни се наблюдават разнопосочни тенденции, като измененията на стойностите са в сравнително широк диапазон. Цените на плодовете, които са в активен период на производство и предлагане бележат спад на месечна база. Лошите климатични условия през пролетта доведоха до слаба реколта от кайсии, в резултат на което през м. юли се наблюдава

поскъпване на месечна база от 21% на българските кайсии. Въпреки слабата реколта количествата предлагани на пазара български кайсии надвишават като относителен дял продажбите на кайсии от внос, които също поскъпват на месечна база с 20%.

Значително поевтиняване на месечна база има при прасковите, дините и пъпешите, като спадът на цените при тях спрямо предходния месец е в диапазона 15 – 30%. Леко намаление на цените се наблюдава и при ябълките.

Поскъпване със 17% е отчетено при лимоните. Наблюденията от предходните години показват, че през летните месеци цените им рязко се покачват. Месечните колебания на цените на зеленчуците през юли, спрямо предходния месец до известна степен повтарят характерните за тези стоки сезонни тенденции на спад на стойностите. Нетипично за месеца е наблюдаваното поскъпване спрямо предходния месец при българските краставици, което при оранжерийните краставици е 26%, а при полските съответно 7%.

Поевтиняване на месечна база в диапазон от 10-30% има при пресните български картофи, оранжерийните и полските домати, зеления пипер и морковите. Слабо увеличение на цената има при тиквичките, зелето и червения пипер от внос.

В сравнение със същия месец на миналата година цените на повечето плодове и зеленчуци са по-високи. Поскъпване на годишна база в диапазона 10 – 30% има при кайсиите, прасковите, дините, пъпешите, бананите и лимоните. Лек спад спрямо предходната година има при ябълките. При цените на зеленчуците също се наблюдава възходящ тренд на годишна база. Значителен ръст от 100% има при полските краставици, а оранжерийните български краставици поскъпват с 65%. Цените на доматите през тази година са с 65% по-високи, спрямо същия месец на предходната година. Малко по-ниски цени през това лято са отчетени при пипера.

По области

pazari

Анализът на цените на едро на домати и краставици по региони показва, че отклоненията на цените в различните региони от средната за страната цена са значителни и достигат до 60 – 80%. При средна цена за страната през м. юли на доматите 1,38 лв./кг, средната цена на доматите на тържищата в област Ловеч е 2,15 лв./кг, а в област София 0,98 лв./кг. Най-висока цена на едро на краставиците през юли е отчетена в област Ловеч – 1,95 лв./кг, а най-ниска в област Русе – 1,07 лв./кг при средна за страната цена 1,42 лв./ кг. Средната за месеца цена на зеления пипер е 1.21 лв./кг. Най-скъпо се е търгувал пиперът в Добрич – 1.92 лв./кг, а най- ниска цена на зеления пипер е регистрирана в Стара Загора -0.60 лв./кг.

Най-скъпо са се търгували през юли кайсиите на тържищата в област Бургас – 2.59 лв./кг, а най-евтини те са били в Софийска област – 1.45 лв./кг. (фиг. 27) При средна цена за страната на прасковите 1.30 лв./кг най-висока цена е регистриран в област Ловеч – 1.60 лв./кг, а най-ниска съответно във Враца – 1.06 лв./кг. Най-висока цена на дините през м. юли 1.00 лв./кг е регистрирана в област Русе, а най-ниската такава е отчетена в областите София, Стара Загора и Хасково – 0.40 лв./кг. Средната цена на дините за месеца е 0.50 лв./кг.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама