Празнуваме Йордановден!

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути
Българската православна църква празнува днес Йордановден в чест на кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според Библията в момента на кръщението небето се отваря и Светият Дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

Народът вярва, че в нощта преди Йордановден небето се отваря и всеки може да си пожелае нещо. В Странджа хората наричат Йордановден още Водици, Удици или Влечуги (сред част от рупското население в селата Българи, Кондолово, Резово и Сливарово).

Йордановден или Кръщение Господне е денят, в който водата се освещава (кръщава)

Празникът се отбелязва с шествие от икони носени от миряни и придружени от хоругви. Щом процесията достигне водата, свещеникът я освещава и хвърля кръста в нея, а момците се надпреварват да го намерят и извадят.

В различни части на страната се играе мъжко хоро и всеки може да се включи за здраве и берекет. Поверието гласи, че ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. Момъкът, който извади кръста, обикаля с него из селището и получава подаръци.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА