Празнуваме Петровден днес!

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути
Днес празнуваме Петровден. На този ден православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Освен това днес се правят ритуали за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град. На 29 юни завършва т.нар. петровски пост и се отговява с младо петровско пиле. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки.
Легендата разказва как Свети Петър се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от имен ден, Свети Павел, Agrozona.bgтам поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж”, традиционна за Петровден храна, която правят в много региони на страната.
Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои краища тържествата започват още от рано сутринта. Всички стопани отиват специално на нивите, градините и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.

Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Днес празнуват Петър, Пенка, Петрана, Петя, Пейо, Камен; както и Павел, Павлин, Павлина, Пoлина и др.

На 29 юни се отбелязва и празникът на българските занаятчии.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама