Повишете плодородието на почвата по три начина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Кой от тях е най-подходящият за вас

Замърсяването на почвата е един от основните проблеми, които стоят пред днешното земеделие. В малкото стопанство запазването на добрите качества на субстрата е въпрос на стопанина и ако той не иска да използва синтетични хранителни вещества, ще му се наложи да прибегне до народните методи за повишаване на плодородието. Кои са най-разпространените начини?

Дъждовните червеи. Тези жители на почвата могат да ви бъдат от полза. Чрез преработката на субстрата те гарантират отлична реколта и екологично чисти продукти. Освен това те не могат да разпространят болести и при подходящи условия в 1 куб. метър почва могат да живеят до 500 екземпляра. Трябва само да им осигурите влажност в субстрата, която да е 75-85%. Вашият ангажимент е да поливате терена редовно. Благодарение на работата на дъждовните червеи почвата ще стане рохкава и със ситни частици, което гарантира високото й качество.

Органичните торове също могат да са ви от полза, когато искате да осигурите естествено плодородие на субстрата в градината си. Има различни варианти за приготвянето им. Класиката е в компоста. Той може да се приготви в специален контейнер или яма, като за целта се събират остатъци от здрави растения, овощни клонки и органични отпадъци. Срокът за узряване на компоста е около година, след това можете да го използвате за торене.

Можете да облагородите почвата и като осигурите течна добавка. За тази цел съберете в бидон различни остатъци от билки и треви – глухарче, детелина, коприва, врабчови чревца и др. Наситнете добре растенията и ги залейте с вода. Оставете течността да ферментира на топло място и след това използвайте като на всяка част от разтвора добавите по 9 части вода. Разсипете течността около корените на растенията.

Сидератите са вълшебни растения, които могат да свършат идеална работа за плодородието в градината. Те имат способността за повишат качеството на почвата, да я направят по-рохкава и да осигурят кислород в дълбочина, както и достатъчно количество влага. Зелените торове все по-често започват да се използват в стопанствата, като на освободените площи се засяват полезни растения – бобови или житни, и след това те се закопават в земята.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама