Потреблението на свинско ще спадне драстично до 2030 г.

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

До 2030 г. в страните от ЕС потреблението на месо на глава от населението ще намалее. „В края на първото десетилетие на века в икономиката избухна глобална криза, която неизбежно предизвика спад в производството на месо. Ситуацията се влоши от недостига на месо, причинен от преструктурирането на млечния сектор и влизането в сила на новите правила за отглеждане на свине. През 2019 г. кризата изглежда отминаваше –  делът на консумацията на месо в страните от ЕС най-накрая се увеличи с 4,7 кг до 69,8 кг. Това се случи на фона на подобряване на положението на стопанствата и изобилие от предложения за продажба на различни видове месо на пазара. Дори увеличението на износа за други страни не го спря. Това споделяет в свой доклад от Европейската комисия.

До 2030 г. се очаква консумацията на месо в европейските страни да намалее отново – с около 1,2 кг на глава от населението. Това ще се дължи на растежа на социалните и етичните въпроси; загриженост за околната среда и климата; учени, които уверяват, че месото причинява непоправима вреда на здравето; застаряване на населението; недостъпни цени за него на вътрешните пазари.

Европейците ще ядат по-малко говеждо месо, а пилето ще замени свинското. Преходът към пилешко месо неизбежно ще бъде причинен от събития, които се провеждат в азиатските страни от средата на 2018 г. Според официалните данни, поради огнищата на АЧС, броят на свинете в Китай намалява с 41%, а във Виетнам – с 20%. През следващото десетилетие консумацията на овче месо ще нараства бавно поради диверсификация на диетата с месо и промени в демографията, причинени от миграционните процеси и промяна в религиозните вярвания.

В света делът на флекситарианците (хора, които ядат месо, но в малки количества), вегетарианци, вегани, особено сред младите хора, ще расте всяка година. За тях важна роля играят произходът и методите за производство на месни карантии, които попадат на рафтовете. Интересът към органичните заместители ще нараства поради уверенията на учените, които убеждават, че кравите са източник на емисии на парникови газове в атмосферата.

Месото, „отгледано“ в лабораторията, ще се превърне в конкурент на естественото месо, но как ще се разделя пазара между тях, все още не е ясно. Досега първият спечели само 1% от пазарния дял от втория.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама