Поскъпва пчеларският инвентар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Поскъпване на пчеларския инвентар с почти 16 % показват данните за пчеларството в България през 2020 г. на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Разходите на пчеларите за пролетно, есенно и зимно подхранване са намалели средно с между 3,4 и 5,5%. За сметка на това обаче другите разходи са скочили с почти 16%, сочат данните от бюлетина.

„Освен за подхранването- главно със захар, захарни питки, твърда или полутвърда храна имаме разходи за закупуване на инвентар – дребен и едър. Тъй като това са скъпи неща, но инвестицията е дългосрочна. Основния разход е за восъчни пити- основи. Средно за един кошер са необходими между 30 и 50 такива. Най- вече лекарства – ветеринарно медицински препарати за борба с болестите. Инвентар основно се внася от чужбина, включително центрофуги, разпечатващи машини и друг по- дребен инвентар. В България има две фирми, които произвеждат, но те трудно се конкурират с вносните и затова пчеларите предпочитат да си закупят и да внесат  чуждестранни“, коментира Михайлов.

Само 11 стопани са имали споразумения за опращване със земеделски производители през 2020 г.

През 2020 г. с малко над 16% намалява и броят на стопанствата, практикуващи подвижно пчеларство, като достига до 260, спрямо 310 през 2019 г.

През изминалага година само 11 стопанства с 2 263 пчелни семейства са посочили, че имат 16 споразумения (писмени или
устни) със земеделски стопани за опрашване на култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements