Фондация „Д-р Стамен Григоров“ започва събирането на средства за изграждането на демонстрационна зала за производство на кисело мляко и Община Трън ще участва в това, обяви кметът на Община Трън Цветислава Цветкова. Ще има на място закваска, която и в момента може да се купи в музея.
Киселото мляко се подквасва най-добре в негледжосани съдове, коментира пред БТА Даниела Антова – уредник на единствения у нас Музей на киселото мляко в трънското село Студен извор. В такъв съд откривателят на “лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров, представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. В различните области млякото е различно на вкус и цвят в зависимост от това каква храна ядат животните и каква закваска са използвали хората, твърди още Антова. Историята на киселото мляко се свързва с траките, които са били много добри земеделци и животновъди, обясни специалистът. Отглеждали да много стада овце и крави. Овчарите са стигнали по естествен начин до получаването на кисело мляко. Прокисването на млякото било забелязано още при първите опити млякото да се използва като храна. При опитите за презаквасване се достига до специфичната микрофлора, която определя млякото като цвят и вкус, характерни само за България.