Подходящи условия за сеитба на зимната рапица ще има в края на месеца  

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

 

 Вероятност за валежи, подобрение на водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве и на условията за провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица, се прогнозира в края на месеца или след 25- ти август. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват именно през третото десетдневие на месеца, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Агрометеоролигичните условия за месеца ще се определят от температури и валежи близки до климатичните норми

В началото на месеца развитието на късните пролетни култури в по-голямата част от страната протича при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. Изключения се наблюдават на места в Северозападна България и Софийското поле, където валежите през юли надвишиха месечните норми (Ново село – 84 l/m², Враца – 128 l/m², Монтана – 88 l/m², София – 111 l/m², Кюстендил – 72 l/m², Драгоман – 56 l/m²) и повишиха нивото на влагозапасите в 50 и 100cm почвен слой.

До 10-ти август по-ранните хибриди царевица ще приключат развитието си, а средноранните – ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще се наблюдава фаза узряване.

Прогноза за времето, Agrozona.bg

Липса на дъжд в Източна България застрашава реколтата от пролетни култури

В Източна България и в южните райони до началото на следващата седмица валежи не се очакват и на места задълбочаващата се суша ще постави под въпрос реколтата от пролетните култури отглеждани при неполивни условия.
В част от тези райони, вследствие оскъдните юлските валежи – на места под 2-3 l/m²(Русе, Шабла, Ст.Загора, Сливен, Карнобат, Бургас, Хасково, Кърджали), почвените влагозапаси в 50 и 100cmслой са напълно изчерпани (агростанция Сливен).

Горещини застрашават късното полско производство

Институт по царевицата - Кнежа, царевица, Agrozona.bg

До средата на август прогнозираните високи температури, с максимални стойности до 36-38°С, ще доведат до скъсяване на междуфазните периоди в развитието на късните полски култури. Стойности от този порядък, в съчетание с ниската атмосферна влажност, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство.

В западните райони на страната прогнозираните валежи след средата на месеца ще осигурят влага за вегетацията на по-късните хибриди царевица и на  вторите култури.

В края на второто и началото на третото десетдневие в полските райони при слънчогледа ще преобладава техническа зрелост.
През третото десетдневие средно късните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава млечна зрелост, при соята – фаза узряване, при памука – начало на разпукване на плодните кутийки.

ябълков плодов червей, Agrozona.bgПродължава третирането срещу плодови червеи

През август при късните сортове овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи. Относително сухото време през повечето дни от месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите. В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА