Във Варна ще учат рибарите как се гледат стриди и бели миди

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В него ще дава ноу-хау на всички, желаещи да инвестират в стопанства за отглеждане на деликатесните морски видове

Демонстрационен център за отглеждане на стриди, бели миди и други деликатесни черупчести морски видове ще бъде изграден във Варна, съобщи доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).  Подобен център е планирано да има в Бургас, като той ще бъде специализиран за изкуственото производство на калкан, допълни експертът пред в. “Черно море”. Предложението на ИАРА е одобрено от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море по време на последното заседание, което се проведе в Атина.

В рамките на заседанието на Генералната комисия за председател на работната група за Черно море е избран изпълнителният директор на ИАРА . По негови думи не било лесно да убедят страните, членки на ГК, в необходимостта от изграждането на демонстрационни центрове, но в края на годишната среща на Научния комитет по аквакултурите в Малага, все пак получили одобрение за реализацията им. Даден е старт и за изграждането на центровете, което може да приключи още през 2020 година.

“Целта на тези центрове ще бъде да дават ноу-хау на всички желаещи да правят стопанства, за тези деликатесни видове, споделя д-р Николов. Досега развитието на аквакултурите в нашите морски води беше ограничено  до отглеждането на черна мида и по крайбрежието ни вече има десетки такива ферми, което не е случайно. Отдавна у нас има изпитани технологии за производството на черна мида. В същото време обаче редица фактори и особености на черноморското ни крайбрежие (липсата на лагуни и други подходящи места) кара специалистите да бъдат скептични, че и други видове могат да бъдат изкуствено отглеждани в морето. Развитието на технологиите вече дава нови възможности и сега идеята на демонстрационните центрове е да докажем пред бизнеса, че може да печели и от такива аквакултури като стриди, калкан, без да рискува, инвестирайки в тяхното производство”, обяснява д-р Николов.

Мястото за изграждането на демонстрационния център във Варна все още не е уточнено, но ще се разчита на опита на вече създадената ферма за стриди в Кранево.

Стридите още не са толкова популярни у нас, но с отварянето към европейския пазар, където те са възприемани за луксозна храна, те стават все по-търсен морски дар както от ресторантите, така и от магазините. Освен месото, ценни са и  черупките им, защото съдържат до 90% калций и са ценна суровина за производството на биохранителни добавки и лекарства.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама