Препаратите за растителна защита са сред веществата, които при постоянно натрупване в организма могат да доведат до различни проблеми. В краткосрочен план това може да е сериозно натравяне и проблем със стомаха, а в дългосрочен – сриване на имунитета. Затова все повече хора се стремят да купуват и употребяват чиста храна, която не е третирана с пестициди. За съжаление обаче повечето от производителите на плодове и зеленчуци ползват тези вещества, тъй като те осигуряват по-голяма реколта, която е устойчива на болести и вредители. Освен тези препарати вреда на продукцията могат да нанесат и различните торове, които ако са използвани без мярка водят до натрупване на нитрати в плодовете и зеленчуците.
Ако имате собствена градина, то тогава лесно можете да избегнете нитратите и отровите в храната си, като сами контролирате процеса на производство на зарзавата. В случай, че купувате всичко за трапезата си, то е необходимо да разпознавате чистата продукция от прекалено наторената и обработената по някои определени признаци. Екологично чистите плодове и зеленчуци не изглеждат красиви и равни като на картинка от списание. Те не могат да стигнат гигантски размери и често не са с правилна форма. Ето как сами да се предпазите от обработваните плодове и зеленчуци:
- Избягвайте прекалено големите и еднакви по форма зеленчуци;
- Не посягайте към зеленчуците, които са с прекалено ярка окраска и с дебели листа;
- Зеленчуците и плодовете трябва да имат аромат. Ако са лишени от него, то това е гаранция, че те са обработвани с препарати;
- Предпочитайте да купувате местна продукция, която е отгледана в сезона. Всичко, което е произведено наблизо, не се нуждае от обработка с химия за издържане на транспортирането и не е прекарало дълго съхранение. Откъсва се узряло и здраво;
- Настоявайте търговецът да ви покаже документи за продаваната продукция дали действително е от местно производство;
- Когато в магазина избирате например домати вземете равни по размер плодове и купете този, който е по-тежък. В него химията е по-малко.
Картофи
Картофите са едни от зеленчуците, които попиват много от вредните вещества, затова е добре да купувате клубените от познати производители, за които знаете как контролират употребата на вредни вещества. Трябва ли да избирате в магазина картофи, то тогава пробийте кората с нокът. Ако чуете при това звънко хруптене, то това е сигурен знак, че клубените не са пълни с пестициди.
Моркови
Морковите трябва да бъдат здрави и да няма странни петна по тях. Когато избирате кореноплодни в магазина, стремете се да не взимате най-едрите и най-ярките. Подобни екземпляри със сигурност са торени, за да могат да нараснат до подобни размери и са обработвани с пестициди, за да бъдат съхранени, особено извън сезона.
Когато обработвате кореноплодните за готвене или салата, трябва да имате предвид, че трябва да отрежете парче както отгоре, така и отдолу. Позеленялата част на моркова се отстранява, тъй като тя е основното място, където се натрупват вредните вещества.
Домати
Чистите домати са приятно меки на пипане. Твърди ли са, значи са „пластмасови“. Качествените зеленчуци трябва да имат тънка кожица, а при разрязване погледнете в зоната около плодната дръжка: малка ли е и без бели жилки в плодовото месо, то това е ясен знак, че за реколтата не са използвани пестициди.
Зеле
Зелките, които са отгледани без химически вещества, обикновено за с по-тънки листа и имат еднаква окраска по целия лист. Забележите ли тъмни петънца по главите зеле, то това е ясен знак, че при отглеждането им е прекалено с третирането в различни вещества.
Краставици
Най-честото третиране на краставиците извън сезона им е с парафин. Но това е най-малката ви беда. Ще трябва само да ги обелите. Ако при разрязването в краставиците забележите, че няма семена, то не използвайте тези зеленчуци за храна. Опашката е много важен показател за използването на полезността на краставиците – тя трябва да е еластична и свежа. Мека ли е краставицата, също не я купувайте.
Ябълки
Ябълките, особено вносните, са едни от най-нитратните плодове, тъй като често биват обработвани с пестициди, за да могат да издържат дългото съхранение и транспортиране. Взимате ли ябълки след февруари, трябва да имате предвид този факт. Ябълките от пазара трябва задължително да се белят преди употреба.
Ако пък искате да проверите дали плодовете са обработени с парафин, можете да залеете една ябълка с гореща вода и ако се появи на повърхността на течността маслено петно, то тя е обработвана.
Тиква
Тиквата също може да поеме в себе си вредните вещества от градината. Ще я познаете по неравната влакнеста повърхност на кората ѝ отвън.
Зелени подправки
Обикновено в зелените подправки химикалите се съсредоточават в стеблата и затова много хора препоръчват, когато използвате тези растения за храна, да премахвате дръжките им. Допълнителната обработка чрез накисване в солена вода също е полезна, тъй като така ще намалите още съдържанието на пестициди.
Избавете се от тях
Има няколко полезни трика в кухнята, които можете да приложите, за да намалите съдържанието на вредни вещества в плодовете и зеленчуците. Ето някои от тях:
- Измиването е задължително. То трябва да е внимателно и щателно. Някои плодове позволяват да се използва и сапун. Често именно те се обработват с восък и вредни фунгициди, за да могат да не се развалят. За съжаление обаче няма да можете да измиете пестицидите, тъй като те попиват във вътрешността;
- Изрежете кората по-дълбоко. Както при кореноплодите, така и при много други зеленчуци вредните вещества се натрупват именно в кората и в зоната под нея;
- Добре е да обработвате термично. Консервирането с аспирин обаче няма да ви помогне за намаляването на пестицидите, затова когато слагате зеле за зимата, трябва да сте внимателни в избора си;
- Накисването също е добър метод за обработка срещу пестициди. Пригответе в купа слаб оцетен разтвор, като използвате топла вода, подръжте зеленчуците за 10-15 минути в него и след това ги измийте. Със същата сила можете да използвате и разтвор на сол. Този начин на намаляване на пестицидите е особено актуален за листните зеленчуци.