Печена тиква на фермерския пазар пред МЗХГ

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути
В първата есенна седмица на фермерския пазар на 26 септември ще има уханна и топла печена тиква. Разбира се, с   мед и орехи.  Дегустацията започва в 12 часа.

Специален гост на това издание на Фестивала е Биотиква ЕООД, които гледат тикви край Кубратово, Софийско.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30  до 18,30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Над 26 хил. лв. са необходими, за да организираш пазар на улицата. Разходите включват шатри, маси, хладилни витрини, покривки, разклонители, лампи и др. Това каза Стоилко Апостолов, директор на фондация Биоселена през миналата седмица по време на семинар за фермерските пазари в София.

Досега са проведени общо 62 събития на фермерски пазари. Общо 52 производители участват във фермерски пазари от 28 населени места. 30 са постоянните участници в пазара. предлаганите артикули са 326 на брой, от които 147 са биологично сертифицирани. Всяко събитие е с определена тематика и представяне на определен продукт или участник. Всеки производител подписва договор и правила за участие и провеждане на пазарите.

Първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва във фермерския пазар, е 11 500 лв. Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие в пазара. Общо 2 000 производители в страната са регистрирани за директни продажби във фермерските пазари.

На всеки 6 месеца се прави одобрение на схемата за разполагане на шатрите и оборудването, а заявлението за ползване на мястото се подава месец за месец. Това е свързано със сигурността и е едно от сериозните предизвикателства през организаторите на пазарите. Друго е, че са необходими специални условия за подготовка и регистрация на фермерите за производство/преработка и директни продажби. Необходима е също национална дефиниция и спазването й от всички фермерски пазари.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама