В красивите полски планини Тартра, в селцето Брезги, се пази една многовековна традиция за производство на пушено сирене. Обичаят датира от 15-ти век, тайните около рецептата са се предавали само и единствено от уста на уста; от баща на син. Докато един жител на селцето – единствената жена пастир в Полша, не разбила всички стереотипи.
Янина Ръзцепка узнала тайните около рецептата по случайност. С труд и амбиция тя успяла да се превърне в един от най-уважаваните производители на специфичното сирене, предава БНТ.
Сиренето се прави само на ръка от майстори, наречени “бакас”. Процесът не е лесен, но за Янина и другите производители трудът си заслужава.
Янина Ръзцепка – пастир: Ако човек обича това което прави, всичко е възможна. Ако живееш за твоя занаят, той ще ти носи радост за теб самия и пари, с които да издържаш децата си. Затова човек трябва непрекъснато да гони целите си.
Основната съставка в продукта е подсолено овче мляко, към което се добавя краве, количеството от което е тайна. Първоначално непастьоризираната смес се превръща в извара, която се изплаква няколко пъти с вряла вода. След тази преработка, млечната консистенция се пресира в дървени декоративни форми и пушеното сирене е готово.