Пазарът на млечни продукти в ЕС показва устойчивост в кризата с COVID-19

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Пазарът на млечни продукти в ЕС показва устойчивост в кризата с COVID-19. През 2021 г. се очаква ръст на консумацията на сирене и масло вследствие разхлабването на мерките срещу ковид и възстановяването на хранителните услуги, докато продажбите на дребно на тези продукти се очаква да останат на по-високо ниво в сравнение с периода преди COVID-19. Това се посочва в средносрочната прогноза на DG AGRI, базирана на данни от Евростат.

През 2021 г. се очаква ЕС да се произведе с 2% повече мляко спрямо 2020 г., което според експертите, е повече от компенсиращо продължаващото намаляване на млечното стадо в ЕС. Производството на сирене се очаква да поеме 21% от допълнително произведеното мляко в ЕС през 2021 г. Доброто търсене на млечни продукти в световен мащаб и в ЕС ще бъде стимулирано от повторното отваряне на хранителните заведения, особено през втората половина на 2021 г. Това би могло да продължи да подкрепя цените на млечните продукти в ЕС, да донесе по-високи цени на суровото мляко в ЕС, и да създаде условия за по-високи приходи за фермерите.

Износът на нискомаслено сухо мляко и масло от ЕС може да нарасне съответно с 6% и 4%. Консумацията на мляко за пиене пък се очаква да остане висока в сравнение със средната стойност от последните години, тъй като възстановяването на хранителните услуги може да не е пълно за столовете и кафенетата. Нивото на консумацията обаче ще остане под това от 2020 г., тъй като не се очаква да се повтори поведението на запасяване на потребителите.

През 2020 г. за 5-та поредна година млечното стадо в ЕС продължи тенденцията на свиване и отбеляза годишно намаление с 1,1%. Сред най-големите страни производителки на мляко в ЕС, само Ирландия е увеличила стадото си, конкретно с 2%, докато Германия и Франция бележат спад със същия процент 2%. Броят на юниците в началото на 2021 г. в ЕС е най-ниският през последните 10 години и бележи годишно намаление със 7,4% на 100 крави. Независимо от това, производството на мляко в ЕС се е увеличило с 1,7% през 2020 г., подкрепено от годишен ръст на добива с 2,8%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама