През есента може неочаквано времето да застуди и преди да сме прибрали готовата реколта да паднат дори първите слани. Какво да правим в този случай с реколтата, всичко в градината ли е пропаднало? Ако температурата стремглаво върви надолу, първо трябва да се спасят онези плодове и зеленчуци, който са най-уязвими.
Малини
Замръзналите плодове на малината стават воднисти и губят своя вкус и аромат. Затова малините трябва да се оберат ведната щом стане ясно, че ще има ниски температури. Замръзналите червени плодове може да се консумират свежи,но веднага или пък да се свари от тях сладко или компот. Друга възможност в този случай е да бъдат дълбоко замразени във фризера и така да се намалят загубите.
Круши
Опитните градинари препоръчват крушите да се събират преди темпратурата да падне под 8 градуса. В противен случай може да останете без свежи и сочни плодове. Замръзналите круши не може да се съхраняват, по-добре веднага да ги преработите.
Ябълки
Замразените ябълки също не може да съхранявате дълго. Тези плодове също губят вкус и аромат, весото им става меко и воднисто. Най-добре е бързо да бъдат обработени – компот, мармалад или дори на сок.
Цвекло
Цвеклото натрупва максимално количество витамини към есента. Затова много стопани предпочитат да изчакат до последно за прибирането му. Ако настъпят обаче внезатни студове, а цвеклото не е извадено – тичайте към градината да го спасявате. Даже незначително понижение на температурата е пагубно. Яко сте закъснели – не се отчайвайте. Такива растения не може да бъдат съхранявани дълго, но има изход. Добре е да бъде мариновано цвеклото и след това отново може да се ползва като добавка за салати и супи.
Тиква
Теквата също трябва да влезе в мазето преди големите студове. Но тези тежки плодове не винаги успяваме да ги приберем. Ако предстои студена нощ може да покриете тиквите в двора със стари покривки или друг материал, който ви е под ръка.
Теквите, които са пострадали от есенните слани бързо загниват и не може да се съхраняват. За да не загубите напълно реколтата може да сварите тиквено сладко или конфитюр. От тиквата може да се направи също така салата, да се включи в домашно лечо или друга зимнина.
Моркови
Ето един зеленчук, който не се бои от студеното време. Някои стопани оставят коренопродите в земята до настъпване на сериозни студове. Те твърдят, че първите снегове няма да повредят зеленчуците, а напротив – закаляват морковите.
Зеле
Добре оформените глави издържат до рязко захлаждане до минус 8 градуса. Необходимо е преди да се прибере за съхранение, зелето да е останало навън по време на първото застудяване. Ако не се охлади достатъчно зелето, главите започват бързо да увяхват и да стрелкуват. Неголемите студове са полезни, но продължителните унищожават зеленчука.
Бъдете внимателни и наблюдавайте прогнозата за времета, за да се прибере реколтата навреме. Ако не успеете да направите това навреме, не се безпокойте, защото има много начини да запазите плодовете в обработена форма.