Първата резитба за годината е най-силната

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Най-подходящият срок за резитба на овощните растения е в края на зимата и началото на пролетта. Във всички случаи тя трябва да приключи преди набъбване на пъпките. В зависимост от метеорологичните особености през отделните години и в различните райони това е периода от втората половина на февруари до към средата вна март. При подходящи условия резитбата може да започне и по-рано, но в никакъв случай не трябва да закъснява. Това особено се отнася за новозасадените дръвчета, при които в повечето случаи първата резитба е много силна. Ако се закъснее и започне активно сокодвижение, с отрязаната част ще се загубят много резерви и това ще се отрази на прихващането и по-нататъшното развитие.

През годините на формирането на короната се провеждат много слаби резитби. Премахват се само част от по-силните и навътре растящи в короната по-силни леторасти, както и конкурентите на скелетните части. Колкото по-малко се реже, толкова по-рано настъпва плододаването. След началото му за 2-3 години се правят просветляващи резитби. Накрая се провеждат ограничаващи като скелетните части се съкращават на 2-3-годишна дървесина над някоя наведена и по-слабо растяща клонка.

Първата резитба след засаждането за формирането подобрена етажна корона се състои в съкращаване на дръвчето на 60-80 см, с което се определя височината на стъблото. В любителските градини се формира по-високо стъбло. Когато дръвчето има предивременни клонки, те се премахват от стеблото, а най-горните 3-4 се съкращават на 2-3 пъпки. През следващите години се формира централен клон (водач), върху който се изграждат 1-6 добре развити скелетни клони. Три от тях оформят първия етаж, а следващите се разполагат поединично през 50-70 см, като всеки следващ клон трябва да е подчинен по размери на по-долустоящия и да е разположен в свободно пространство, за да се избегне засенчването. Върху скелетните клони се изграждат по няколко скелетни разклонения. За скелетни клони се избират такива с 45-50 градуса ъгъл спрямо водача, а за скелетни разклонения такива с наклон 30-35 градуса спрямо хоризонталата. През периода на формирането се избират подходящи продължители на скелетните части, като се премахват техните конкуренти. След окончателното формиране и встъпване на дръвчето в плододаване, се извършват просветляващи и ограничаващи резитби.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА