Пъдпъдъците у нас намаляват

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

С всяка изминала година пернатият дивеч у нас прогресивно намалява. Ловният сезон за пъдпъдък вече е открит, но все по-често си задаваме въпроса дали ще има по какво да стрелят ловците. За печалната тенденция към сериозно намаляване на популацията на пъдпъдъка ловците винят основно земеделските производители, но причината е и самите ловци, които използват забранени от закона примамки, за да привлекат птиците, съобщават от Националния ловно-рибарски съюз.

Пъдпъдъкът се появява от средата на август и нерядко остава да се носи и до по-късно през есента, когато започва прелетът на пъдпъдъците към топлите страни.

„Ефектът от тази измама е пагубен“ – казва Спас Спасов, който от много години работи именно по тази тема – „Машинките влияят върху възпроизводството на местния пъдпъдък и нанасят необратими щети върху неговата популация. Голяма част от новите люпила (птиците, излюпили се на родна почва, а не придошли от дългия прелет на юг) биват унищожени. Те не носят паметта на предците си за опасността, каквато представляват машинките и, подлъгани – без да познават заплахата, бързо срещат гибелта си“.

Звуковите устройства изместват фокуса и от класическата форма на този лов – механичната им песен привлича пилетата и ги събира на едно място. „Така лесно се стреля, но го няма удоволствието от лова“ – добавя Йосиф Митев, ловец от Габрово – „Кучето става безполезно, похабяват се неговите качества. Ловувайки по този начин сами наказваме нашите деца и внуци в бъдеще да не могат да се наслаждават на класическия за страната ни лов на пъдпъдъци“.

Редица специалистите изказват мнение, че друга основна причина за тяхното намаляване е промяната на един от главните миграционни маршрути – т.нар. Виа понтика, поради наличието на високи ветрогенератори, които създават силно електромагнитно поле, влияещо на мозъка на птиците при тяхното ориентиране.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА