Овощари: Искаме изменение на Стратегическия план още през януари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Производителите на плодове се обявяват срещу несправедливото разпределение на бюджетите по интервенциите

Производителите в сектор Плодове и зеленчуци се обявиха в специално обръщение срещу приетия Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г., който бе одобрен от Европейската комисия (ЕК) преди дни. Те настояват България да ползва правото си за първо годишно изменение на Стратегически план още месец януари 2023 г., за да не се „допусне това несправедливо разпределение на бюджетите“, се казва в обръщението, разпространено от Съюза на Дунавските овощари.

Според производителите на плодове по интервенцията Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодове има заложени нови условия в ущърб на работещите в сектора.

В рамките на тази интервенция се предвижда подпомагане на доходите на стопанства, осъществяващи дейността си в производство на плодове от следните видове култури: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде. Подпомагането по тази интервенция се предоставя под формата на годишно плащане на хектар земеделска земя, от която е добит и реализиран на пазара добив от допустимите за подпомагане култури, определен съобразно спецификите за всяка конкретна култура.

Овощарите не са съгласни с факта, че не се предвижда да бъде продължена модулацията в подпомагането, прилагана до момента, тъй като след проведен анализ по отношение на структурата на стопанствата в сектора на база заявяването за Кампания 2021 г. като най-актуална, се е установило, че „Има култури, при които няма нито един бенефициент с повече от 30 ха площи, примери за това са круши и ягоди. При голяма част от останалите култури броят на бенефициентите, стопанисващи над 30 ха, е незначителен – праскови/нектарини – 2; вишни – 4; десертно грозде – 6, малини – 7“. Производителите твърдят, че „информацията в Стратегическия план не е вярна.“.

Те настояват ДФ „Земеделие“ да предостави справка за 2021 г. на колко стопанства и на каква площ е изплатена по малката модулирана ставка общо основни овощни видове заедно със слива и десертно грозде.

„За нас това е лобистко решение което няма да доведе до справедливост по отношение на най-малките стопанства. Настояваме за прилагане на модулирана ставка за първите 30 ха“, казват овощарите.

Според тях производителите на сливи и десертно грозде е необходимо да се подпомагат с еднаква ставка с всички останали плодове. „Знаем, че общото плащане на декар ще бъде намалено като плащане на декар, но това което е предложено е несправедливо“, коментира от Съюза на Дунавските овощари.

„Сливата и десертното грозде са с много ниски продажни цени и това, съпоставимо с разходите им за производство, ги прави не рентабилни за отглеждане. За 2021 г. по схемата за обвързано подпомагане производителите на сливи и десертно грозде са получили следното плащане на декар: за площи до 30 ха 474,72 евро на хектар, а за площи над 30 ха 316.48 евро на хектар. По новия Стратегически план е заложено за всички площи от сливи и десертно грозде ставка от, 455.72 евро на хектар. По-ниска от сегашната при всички увеличения на разходите за производство. По схемата за Обвързано с производството подпомагане на доходите – плодови насаждения до встъпването им в плододаване занижената ставка е 434.60 евро на хектар.“, се казва още в обръщението.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА