Откриха ловния сезон на дива свиня, БАБХ и МЗХ с препоръки към ловците

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На 1-ви октомври официално бе открит груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч. Министерство на земеделието и храните апелира за стриктното спазване на Закона за лова и опазване на дивеча, както и правилата за безопасност по време на лов и за боравене с ловно оръжие.

МЗХ призовава ловците да бъдат отговорни и бдителни, да следват стриктно правилата за провеждане на ловни излети, да не се допускат инциденти, да пазят собствения си живот и този на колегите си.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът на територията на цялата страна ще се провежда при задължително изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция. Ръководителите лова ще инструктират участниците за повишена бдителност и предприемане на нужните действия при установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

Припомняме, че се намираме в пожароопасен период, в който стриктно трябва да се спазват противопожарните правила за недопускане възникването на пожари в горските и ловни територии в сраната, за опазване на нашите гори и природа.

Задължителни проби за АЧС и трихинелоза

Задължително е ловците да предават проби за изследване за заболяванията африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза, напомниха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с откриването на сезона за групов лов на дива свиня. Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо с цел проследяване за възникнали нови огнища на болестта, както и за целите на анализа и набелязване на мерки за борба с нея.

Изследването за трихинелоза е от изключителна важност за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо, добито от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории, вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане, обясниха от Агенцията.


Вижте още:

Ново огнище на АЧС край Ловеч констатира БАБХ

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА