Отглеждане на зайци – 5 полезни съвета

Агрозона
Агрозона
8 Минути

Отглеждане на зайци във фермата може да се окаже голям източник на доходи и заетост. С нарастващото население и все по-голямото търсене на храни, този бизнес става изключително актуален. Фермерите на Запад все повече започват да се замислят за преминаването към животновъдство чрез отглеждането на зайци.

Зайците се нуждаят от малко място за живеене и по-малко храна за оцеляване. Заешкото месо съдържа високо съотношение на протеини, енергия, калций и витамини, спрямо всички други видове месо от животни. Количеството холестерол, мазнини и натрий също е по-малко.

Месото на зайците е  питателно и лесно смилаемо за възрастните хора. И няма религиозно табу за консумация на заешко месо. Зайците растат много бързо, а женските произвеждат от 2 до 8 зайчета при всяко раждане. Те могат да консумират много нискокачествена храна и да я превърнат във висококачествено месо.

Отглеждането на зайци може да бъде голям източник на доходи за безработните хора и земеделците без земя. Така че тези животни могат да бъдат чудесен източник за задоволяване на търсенето на храни или протеини и голям източник на заетост.

1. Предимства при отглеждането на зайци

zaek postelia -agrozona-bg

Има много предимства на бизнеса със зайци. Ето  основните ползи от бизнеса със заешко:

 • Зайците са бързо растящи животни;
 • Един женски заек може да ражда от 2 до 8 зайчета всеки път;
 • Зайците могат да бъдат отглеждани за кратко време;
 • Производствените разходи са по-малко в сравнение с други големи животни;
 • Заешкото месо е много вкусно, питателно и лесно смилаемо. Всички възрастни хора могат да го ядат без проблем;
 • Няма религиозни табута за заешко месо;
 • Кухненските отпадъци, тревата, листата на растенията и др. са любими храни на зайците. Така че можете да използвате този вид евтини и лесно достъпни стоки;
 • Зайците във фермата изискват по-малко труд в сравнение с друг бизнес за отглеждане на животни. Можете лесно да използвате семейния си труд за успешен бизнес за отглеждане на зайци;
 • Бизнесът със зайци изисква сравнително малък капитал и ще си върнете инвестицията в много кратък период от време;
 • Можете да посрещнете вашите семейни нужди от месо чрез отглеждане на няколко броя зайци;
 • Хората обикновено отглеждат зайци като домашни любимци. Но гледането им с търговска цел може да бъде интелигентен начин на заетост. Годишното търсене на заешко месо се увеличава изключително бързо в целия свят.
 • Пазарното производство на зайци обаче може да играе много важна роля.

2. Изберете породи зайци

В света има много породи зайци. Сред тях у нас най-често се отглеждат Чинчила, Великан, Пеперуда, Белгийски великан, Бял великан, Бял новозеландски заек и други.  Изборът на подходяща порода зайци има голямо значение за постигане на добри производствени резултати.В нашата страна от любители зайцевъди се отглеждат голям брой породи зайци. Стопанско значение имат само някои от тях.

3. Метод за отглеждане на зайци

Методите за отглеждане в промишленото зайцевъдство са:

отглеждането е в клетки;

на открито под навес;

в закрити помещения;

комбинирано.

Помещението, където се отглеждат трябва да бъде разделено на развъден сектор и на сектор за угояване. Първо трябва да подготвите бъдещото жилище за зайци. Това може да бъде клетка или малка волиера, която може да има разнообразен дизайн. Като правило, най-добре е да се използват клетки, където отделението за зайкинята-майка и за останалите зайци са различни. Клетката може да има собствени конструктивни характеристики като съдове за вода и хранилки. За изработката на клетката можете да използвате дребна решетка, шперплат с перфорация или нещо друго, което позволява въздухът да циркулира.

Клетката трябва да бъде оборудвана за удобен престой на зайците. Известно е, че комфортът до голяма степен влияе върху възпроизводството и активността на зайците. Подът на клетката трябва да бъде покрит със слама, която е необходимо периодично да се подменя. Купата с вода и съдът за хранене трябва да бъдат подредени по такъв начин, че животните да не могат да ги замърсят.

 

зайци, месо, Agrozona.bg

4. Хранене

Честотата на консумация на храна и хранителните нужди варират в зависимост от възрастта на зайците и вида на породата. За правилното хранене на възрастни зайци, храната им трябва да съдържа от 17 до 18% суров протеин, 14% фибри, 7% минерали и 2700 килокалории метаболитна енергия. Зелените листни зеленчуци, сезонни зеленчуци, спанак, моркови,  краставица, зелена трева и зеленчукови отпадъци са обичайна храна на зайците. Можете да им сервирате и храна за птици. В съответствие с осигуряването на питателна храна, бъдете сигурни, че имат достатъчно количество чиста и прясна вода.

Според много от книгите най-използваният режим на хранене е чрез пелети. Пелетите са направени предимно от тимотейка и люцерна и се очаква да предоставят на зайците най-балансираната диета. Те обаче са скъпи и животните ядат много от тях. Средно четири заека изяждат около 100 килограма храна на месец.

5. Развъждане

zaek v prirodata -agrozona-bg

Обикновено зайците стават зрели и подходящи за развъждане в рамките на 5 до 6-месечна възраст. Но не използвайте мъжките зайци за развъждане, докато не достигнат първия си рожден ден. Правейки това ще гарантирате качествени млади зайци за търговско производство. Винаги се опитвайте да използвате здрави зайци с подходящо телесно тегло за разплод. Никога не развъждайте женски, ако са болни. Обърнете специално внимание на разплодните мъжки и бременни женски зайци и им осигурете питателна храна. Периодът на бременност при зайците е около 28 до 31 дни. И всеки път, зайкинята може да роди от 2 до 8 зайчета.

Между 30 и 34 дни след първата развъдна дата, може да очаквате зайкинята да роди. Давайте на майките толкова вода и храна, колкото могат да усвоят.

Бебетата ще бъдат без козина, със затворени очи и уши през първата седмица до десет дни в зависимост от размера на породата. След като се родят, се  уверете, че няма мъртвородено и след това ги оставете на мира. Майката ще се грижи за тях. Единствено от време на време може да вадите по едно зайче, за да видите дали коремът му е пълен. Ако е така, значи всичко е наред.

Ако всичко върви добре, няма да има много работа за вас, докато бебетата не започнат да ядат твърда храна. Зайците имат деликатни храносмилателни системи, така че ги дръжте под око за диария и се опитвайте да ги накарате да ядат пелети и сено. Давайте им голямо разнообразие от храни и по много. Храненето с кърмене изисква много фураж.

Три седмици след раждането, всяко малко трябва да може да се изправя и да играе около клетката. Нормалното тегло е около половин килограм в зависимост от породата.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements