Отчетено е леко повишение при цената на брашното

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Наблюдава се леко повишение на средната цена на едро за страната на брашно тип „500” на седмична база и същевременно понижение на тази на дребно в големите супермаркети. Това сочат данни на МЗХГ. Цените на едро на продукта са от 0,65 лв./кг в Пловдив до 1,25 лв./кг в Благоевград. В сравнение с предходната седмица, в четири от областните центрове се отчита повишение на стойностите с между 1,3% и 8,7% , като най-чувствително е в Плевен. Единствено в Стара Загора е отчетено понижение, с 2,5%. Вследствие на това, средната цена на едро на брашното за страната се покачва с 1,2%, до 0,86 лв./кг.

Предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги  е в ценовия интервал от 1,07 лв./кг  до 1,32 лв./кг. В областите Русе, Търговище и Шумен продуктът поевтинява в рамките на 4,2% – 4,4% на седмична база, докато в Перник, Разград и София поскъпва с по 2,5%. Това води до понижение на средната цена за страната в големите супермаркети с 0,9%, до 1,16 лв./кг.

В другите търговски обекти  цените на дребно на брашното варират от 1,02 лв./кг в Пловдив до 1,38 лв./кг  в Разград. В четири области се наблюдава седмично повишение на цените от 1,9% до 4,2%, като най-чувствително е в Шумен, а в Пловдив – намаление с 2,9%. Това не се отразява на средната стойност за страната и тя се задържа на ниво от 1,19 лв./кг.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,03 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 0,18 лв./кг в Русе. През изминалата седмица маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,30 лв./кг за големите супермаркети и 0,33 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за ГТВ в Хасково – 0,49 лв./кг, а за ДТО в Плевен – 0,45 лв./кг. В област Благоевград цената на продукта в ДТО е с 0,01 лв./кг по-ниска от тази на едро.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама