От софтуерен инженер до фермер: Историята на Ждан Иванов и Zizu Peppers

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Как един програмист от Виена създаде успешен бизнес с отглеждане на люти чушки в България

Ждан Иванов, дългогодишен програмист във Виена, решава да се върне в България и да се посвети на отглеждане на екзотични люти чушки. Заедно със съпругата си превръща хобито си в успешен семеен бизнес, базиран в пазарджишкото село Пищигово, където топлият климат е идеален за тази дейност.

„По професия съм програмист и от 2-годишна възраст съм живял във Виена. Последните 5-6 години след работа си отглеждам всякакъв вид зеленчук в една малка градинка в града. Всеки ден след работа, се разтоварвам психически като работя в градината. В един момент започна да ми харесва все повече, отколкото същинската ми работа пред компютъра,“ сподели за Агрозона Иванов.

39-годишният програмист решава да посвети цялото си време на зеленчукопроизводството. През 2023г. се връща в България.

„ Климатът у нас е много подходящ за отглеждане на люти чушки. Обработваме седем декара земя, близо до Пазарджик, където много топлите условия са идеални за екзотичните видове (сред които и някои от най-лютите сортове в света, като Каролина Рийпър, Скорпион и Хабанеро). Отглеждаме 11 сорта люти чушки. Насажденията ни са на открито, а не в оранжерии, което ни отличава от силната конкуренция и придава уникалния и истински вкус и аромат на нашите чушлета,“ обяснява земеделският производител.

„За отглеждането на чушлетата използвам екологични методи – чушките растат на открито, без химикали, наторявани са единствено с птича тор, която се разтваря във вода и се подава чрез капково напояване. Всички дейности, от засаждане до прибиране, се извършват ръчно, а растителните отпадъци се оставят за обогатяване на почвата,“ разкрива тайната младият фермер.

За него много важно е чушките да се отглеждат екологично чисто.

„Не ги пръскаме с никакви пестициди и не използваме никакви препарати. Единствено през капковото напояване използваме органична пилешка тор, която се разрежда във водата и се прекарва в корена,“ разяснява Иванов.

“Освен че предлагаме продукцията си с марка Zizu Peppers в прясно състояние, започнахме и преработка – правим сосчета, мариновани чушлета, масла, люто сладко, сухи пипери и т.н., за които използваме само биосертифицирани суровини,” споделя земеделецът.

В момента Иванов обзавежда производствен цех в София.

„Причината производственият цех да е в София, а не в Пищигово е, че искам да сме по-близо същинския пазар за тази обработена продукция. Докато на село има известен пазар за прясната продукция, обработената се реализира почти изцяло в големите градове-София или Пловдив,“ разказва фермерът. Продукцията на Zizu Peppers се предлага на фермерски пазари. Планират да разширят асортимента със сушени чушки, люти масла и сладка, което ще допълни прясната им продукция.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама