Опаковките от дърво се превръщат в хит на пазара

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

 През последните години се наблюдава нарастваща тенденция към екологичната и здравна осведоменост. Поради тази причина употребата на небиоразградими материали, като пластмаса, в опаковането на храни става все по-малко популярна сред потребителите.

Наскоро от различни университети направиха редица проучвания за състава на морската сол в света. Резултатите показаха, че 90% от нея е замърсена с микропластмаси. Замърсяването в Испания удари 100%. Това доведе до нуждата за незабавното елиминиране на пластмасовите опаковки от рафтовете в супермаркетите, пише freshplaza.

“Трябва да започнем да поставяме здравето на хората над бизнеса”, казва Алберто Палми, управител на Испанската федерация за опаковки от дърво. Наскоро самият той пусна видеоклип в Интернет пространството. В него се представя в различни европейски страни целия процес, стоящ зад производството и използването на дървени кутии и тяхното въздействие върху обществото и икономиката.

С общество, което все повече осъзнава тези въпроси, търсенето на алтернативни опаковки за пластмаси се увеличава. Това включва дървени кутии и кошници. Според Алберто Палми, дървената опаковка е отличен избор.

Освен унищожаващото въздействие върху околната среда, пластмасовите опаковки могат също да бъдат вредни за здравето на хората. Опаковката от пластмаса може да прехвърли вредни вещества в храната.

„Не забравяйте, че пластмасата е производна на петрола, а петролът е голям замърсител. Потребителите са наясно с проблемите, свързани с употребата на пластмаси, дебатът в социалните медии е интензивен. За да се променят нещата обаче вериите за доставки на храни също трябва да са наясно с големия проблем. За съжаление проблемът няма да бъде решен просто чрез премахване на пластмасовите торбички.”, казва Алберто Палми.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама