Експерти: Очертаването на нови райони в лозарството ще добави стойност на виното

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
5 Минути

Още ден стопаните могат да дадат мнението си в специална анкета, производители се хвалят с интерес към местните сортове

Районирането е икономическа мярка, насочена към стабилността на лозарските стопанства и винопроизводителите. То не е самоцел, а има идея да създаде механизъм за добавена стойност върху продукта, каза Ивана Мурджева, юрист и член на Българска асоциация на винените професионалисти (БАВП), на дискусия относно районирането в контекста на винопроизводството и лозарството в България по време на международната професионална конференция “Международен ден на мавруда”.

Според зам.-министъра на земеделието Георги Събев инициативата за проучване на нагласите на представителите на лозаро-винарския сектор за ревизиране на районите със Защитено географско указание и Защитено наименование за произход е част от работата за развиването на винения туризъм. “Обособяването на нови винени райони, които отговарят на нуждите на представителите на сектора, би било стъпка към модернизирането и реформирането му в неговия път към устойчиво позициониране както на вътрешния, така и на международния пазар”, заключи Събев.

Калина Тутева, държавен експерт от дирекция “Държавни мерки и организации на производителите” в Министерство на земеделието, допълни, че по отношение на инициативата за ревизията през април са пуснали анкета за проучване на нагласите относно възможността за обособяване на нови райони. Анкетата е предлагала три варианта- запазване на сегашното райониране, 8 или 5 района, съобщава БТА.

“Резултатите от анкетата не успяха да откроят ясна нагласа у сектора, затова пуснахме втори вариант, в който е включен и четвърти модел на прерайониране – отново с 8 района, но разделени по различен начин. Очакваме резултатите до 28 октомври”, сподели Тутева.

Проф. Светла Янчева, зам.-ректор на Аграрен университет – Пловдив и член на УС на Националното сдружение на лозарите, подчерта, че сред основните проблеми в сектора е тревожността в лозарите относно финансиране, загиване на сектора, изоставените лозя, цените на продукцията и реализацията на крайния продукт. Тя изтъкна като не по-малък и проблемът с кадрите, които липсват както в областта на лозарството, така и при винопроизводството.

“Секторната политика на браншовете лозарство и винарство не ни позволява да дадем своя възможен научен потенциал и привлечем младите хора”, каза проф. Янчева. Според нея говорим за иновации и дигитализация, но забравяме историята и класическите български сортове като Мавруд, Широка мелнишка, Рубин, Памид, Мискет.

По думите на Ивана Мурджева, юрист и член на Българска асоциация на винените професионалисти (БАВП), състоянието на браншовите организации и въобще на сближаването в сектора е болезнен проблем, който не е докрай изговорен. “И не става дума само за лозаро-винарството, а за всички сектори на земеделието. Това силно влияе върху политическите решения”, коментира тя.

Според Мурджева процесът с районирането ще се задълбочава, колкото повече го забавяме като процес. “Вече много закъснява – 12-а година водим спорове, а изключването на лозарите от процеса единствено го забавя”, уточни тя и добави, че районирането е икономическа мярка, насочена към стабилността на лозарските стопанства и винопроизводителите. То не е самоцел, а има идея да създаде механизъм за добавена стойност върху продукта. “Туризмът трябва да върви наравно с районирането и трябва да има браншови организации, които защитават регионалните интереси”, каза още Мурджева.

“През последните 20 години развитието на лозаро-винарството в България е огромно – и като качество, и като количество. Има още много работа и прибързани ходове не са най-подходящият подход. Първо трябва да се намерят решения за слабите места”, обясни Иво Върбанов, председател на УС на Българската асоциация на независимите лозаро-винари и собственик на изба. Той напомни, че консумацията на вино в България е доста ниска в сравнение с другите страни производителки, което е огромен проблем.

Въпреки това по думите на Димитър Николов, винен съдия и търговец на вино, собственик на платформата “Apolowine”, местните сортове буквално са избухнали в последните няколко години и търсенето им се е вдигнало значително. “Истината е, че за вътрешния пазар, от гледна точка на крайния клиент, регионът няма значение, сортовият състав е по-важен. Така е и на международните пазари”, уточни той.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements