ЕК очаква 0,6% годишен ръст в производството на мляко в Съюза

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Според средносрочна прогноза на Европейската комисия за производството на мляко в Евросъюза се очаква да нараства с 0,6% годишно, което би било по- бавен темп в сравнение с миналото. Увеличението на търсенето на сухо мляко на световните пазари се очаква да спомогне за затваряне на ножицата с цените на маслото и подкрепи ръста на изкупите цени. Хранителните стойности и положителния здравен имидж на европейските млечните продукти се очаква да подкрепят растежа на търсенето. Други фактори с положително влияние са нарастването на населението и ходите в света въпреки нарастващата самодостатъчност. В резултат се очаква ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти. Това се посочва в януарския бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Най-голяма част от допълнително произведено то мляко ще бъде насочено към производство на сирене. Очаква се ЕС да реализира 49% от световния износ на сирена към 2030 г. Консумацията на кисели млека и сметана се очаква да остане стабилна, но да срещне конкуренция от алтернативни млечни продукти. Големият риск пред европейското млечно животновъдство е в “Зелената сделка”, където амбициите за намаляване на CO2 могат да намалят конкурентоспособността.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама