Обезмасленото сухо мляко в ЕС продължава да поскъпва

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Продължава тенденцията към поскъпване на обезмасленото сухо мляко в ЕС – за месец цената е нараснала с 3%, а на годишна база с 40%. Експертите на САРА очакват засиленото търсене в света да продължи да подкрепя ръста на цената (има ръст от 53% при износа от ЕС през януари сравнено с година по-рано).

За януари сравнен със същия период на предходната година вносът в обем в Китай от ЕС на масло и млечни мазнини намалява с 15%. Анализът е на експертите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за пазарна икономика.

Вносът на обезмасленото сухо мляко нараства с 25%, на пълномасленото сухо мляко с 30% , на кондензираните млека с 30% и на лактоза с 5%. Традиционно последното тримесечие от финансовата година китайските млекопреработватели внасят по-големи количества суровини, но намалението при маслата вероятно се дължи на по-ниската цена на млечните мазнини в Океания и пренасочване на вноса оттам.

През януари изкупеното мляко в ЕС е намаляло с 1,5 % в сравнение със същия месец на 2018 г с 196 000 т. 18 държави членки са намалили производството си , сред които Франция с 64 000 т., Холандия с 63 000 т. и Германия с 59 000 т.

Движенията на изкупните цени за ЕС през февруари са разнопосочни, за старите страни членки слабо се увеличават с 0,25%, докато за новите страни членки намаляват с 0,9%. По-скъпите фуражи в резултат на сушата миналата година ще оказват влияние на цените поне още два месеца.

Насоки на политиката и тенденции в търговията

Икономическите последствия от Брекзит в земеделието вероятно най-силно ще засегнат Ирландия, изнасяща храни за 5 милиарда евро за Великобритания. Проблемът се усложнява от засилващите се опасения за напускане без споразумение и установяване на граница между Република Ирландия и Обединеното Кралство. Ако се стигне до това и се въведат мита за вноса в Обединеното кралство, млечният сектор в ЕС ще се изправи пред нова криза, заради формирането на излишъци и натиск върху изкупните цени.

Европейският млечен борд (EMB) стартира през 2009 г. като инициатива, с която да подпомогне получаване на справедлива цена за изкупуваното краве мляко. Реализиран във Франция, Германия, Австрия, Белгия, Швейцария и Люксембург, проектът цели получаването на цена за суровото мляко, която да покрива напълно производствените разходи и да позволява на фермерите да управляват фермите си устойчиво. Средствата за това са чрез разширяване каналите за реализация на продукцията (фермерски пазари) и съдействие за регистриране на търговска марки, с които фермерите да продават продукцията си.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама