Няма опасност от измръзване на посевите пшеница в Добричкия регион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Няма опасност посевите пшеница в Добричкия регион да измръзнат при минус 11 градуса температура, каза директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков пред БТА. Регионът произвежда най-много хлебно зърно в страната и през тази година площите с пшеница надхвърлят 1 199 000 дка.

Всички сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, са устойчиви на температури минус 18-22 градуса за срок от 72 часа, без да измръзнат. Това е установено при тестване в лабораторни условия, а онези посеви, които не са издържали на студа, са отпаднали от селекцията.

Според д-р Иван Киряков сортовете, които масово са засети в страната през тази стопанска година са „Енола“, „Аглика“, „Драгана“, „Мерилин“ и „Кристи“. Те са създадени за местните климатични условия, като е използвана генетична плазма от високо устойчиви на студ руски и украински пшеница. По-голяма опасност от измръзване има за европейските сортове пшеница засети в страната, които не са адаптирани към местните условия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама