Нов случай на бруцелоза във ферма в село Бенковски, 14 животни са заразени

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

14 крави и биволи са заразени с бруцелоза в кирковското село Бенковски. Огнището е установено във ферма, където се гледат 120 едри преживни животни, предаде БНР.

Предстои 8-те крави и 6-те бивола да бъдат заклани в лицензирана кланица, потвърди и собственичката им Айше Али. Пред Радио Кърджали тя съобщи, че според тях заболяването не е реално, тъй като животните не са проявили симптоми. Фермерите са поискали да направят повторни проби, но по думите им не им е било разрешено. Очакват обезщетението, което ще получат да е ниско. То няма да покрие средствата, които са им необходими за закупуването на нови животни.

52 положителни проби за бруцелоза са регистрирани в област Кърджали за близо година – от декември 2022 г., когато е установено първото огнище на заразата в село Растник, Кирковско, досега. А Трима ветеринарни специалисти са в процес на лечение, след заразяване с бруцелоза в област Кърджали.

Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали в писмен отговор до Радио Кърджали. Оттам уточняват, че на територията на област Кърджали са били засегнати 8 ферми, като в три от тях заболяването е ликвидирано след взимане на кръвни проби съгласно изискванията на Регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

Случаите са установени при изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите в България 2022 – 2024г.

За положително реагиралите животни ще се изпълнят изискванията на цитирания Регламент, се казва в писмения отговор от ОДБХ, а именно –  компетентният орган разпорежда всички животни в инфектираните животновъдни обекти, признати за потвърдени случаи, а при необходимост — и признатите за случаи на съмнение, да бъдат заклани в рамките на определен от него максимален срок.

Клането на животните, посочени в параграф 3, се извършва под официален надзор в определена кланица. Компетентният орган може да разпореди някои или всички животни, посочени в параграф 3, да бъдат умъртвени и унищожени, вместо да бъдат заклани.

Собствениците се обезщетяват съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Относно това имат ли връзка установените преди известно време други случаи отново в този регион, д-р Грозев уточнява, че предстои епизоотологично проучване тъй като всички животновъдни обекти с констатирано заболяване използват обща паша. Това е важно, защото е начин за предаване на заразата.

По наше настояване специалистите припомниха и особеностите на заболяването – защо е опасно и защо е под толкова строг контрол.

Бруцелозата е зооноза (група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно). Тя е хронично рецидивиращо заболяване, което се характеризира с вълнообразна температура, токсични явления, прояви от страна на различни органи и системи и възникване на малки епидемии или спорадични случаи предимно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал.

Причинява се от бактерии от род Brucella. От значение за епидемичния процес е устойчивостта на бруцелите, както в околната среда, така и в хранителни продукти като мляко и млечни произведения.

Бруцелозата е заболяване с разпространение през цялата година и пик през пролетта и лятото. Среща се навсякъде по света, но особено засегнат е Средиземноморският регион. Боледуват предимно хора над 25 годишна възраст.

Инкубационният период е непостоянен, труден за определяне. Варира от 5 до 60 дни; обикновено е 1-2 месеца, понякога – няколко месеца.

Естествен резервоар и източник на зараза при бруцелозата са основно крави (B. abortus), кози и овце (B. melitensis), свине (B. suis). При козите болестта протича безсимптомно. Животните са най-заразителни по време на аборт (мъртво раждане). Причинителите се отделят със заразения плод, плацентата, околоплодните води, влагалищните секрети, урината. С отделянията им се заразяват пасища, обори, водоеми.

Бруцелите се съдържат в млякото и в месото на болните животни. Отделянето на причинителя в млякото може да бъде много продължително – до няколко години, което има важно епидемично значение.

На територията на област Кърджали има установени трима души положителни за заболяването, което е във връзка с установените огнища в региона.

Бруцелозата е изключително опасна зооноза, която може да унищожи животновъдството в област Кърджали, се казва в писмения отговор на въпросите на Радио Кърджали от ОДБХ.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements