Норвегия и Исландия възобновяват вноса на биопродукти в ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Биологични продукти от Норвегия и Исландия, включително норвежка биологична сьомга, отново могат да бъдат внасяни в Европейския съюз и продавани като съответстващи на правилата на Съюза за биологични продукти, след като съответните разпоредби бяха включени в споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП).

Дългоочакваното решение, взето от Съвместния комитет на ЕИП, слага край на 8-годишен период, по време на който производителите на биологични продукти от Норвегия и Исландия (засегнатите страни от ЕИП) спазваха остарели правила, които вече не се прилагат в ЕС. В резултат от приемането на това решение вносът на биологична сьомга, произведена и сертифицирана в съответствие с разпоредбите на ЕС, с произход от страните от ЕИП, ще може да се възобнови от 18 март 2017 г.

“Доволен съм, че нашите партньори от ЕИП разбраха важността на общите стандарти и ползите, които те носят за производителите и потребителите от двете страни. Правилата гарантират еднакви условия на конкуренция между производителите от ЕС и ЕИП, което е от взаимна полза. Комисията никога няма да приеме каквото и да е понижаване на нашите високи стандарти за продуктите, които се произвеждат, внасят и продават като биологични. Нашата роля е да гарантираме доверието на потребителите и надеждността на логото на ЕС за биологични продукти.”, каза еврокомисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

ЕС прие за пръв път правила за биологичната продукция и нейното етикетиране през 1991 г., но ги актуализира през 2007 г., като в много случаи правилата станаха по-строги. През 2009 г. бяха въведени допълнителни правила за производството, по-специално на биологични продукти от аквакултура. Всички тези правила станаха задължителни за производителите в ЕС през януари 2015 г., като забавянето на включването на новите разпоредби в споразумението за ЕИП доведе до несправедливо третиране на производители и оператори.

По-специално що се отнася до правилата на ЕС за аквакултурата, приложими към производството и сертифицирането на биологична сьомга, забавянето доведе до невъзможност продуктите от аквакултура от тези страни да бъдат внасяни и продавани като биологични в ЕС, което засегна производителите в страните от ЕИП и вносителите и преработвателите в ЕС.

Органите на ЕИП забавиха включването на новите разпоредби поради неуредени искания за дерогации по някои технически пунктове, по-специално относно използването на рибно брашно за хранене на преживни животни и степен на гъвкавост относно етикетирането. Тези искания вече са оттеглени.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама