Никулден е! Честит празник на всички рибари и банкери

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Никулден е! Днес почитаме св. Никола Николай Чудотворец, закрилник на рибари и моряци.  Шести декември се смята също така за ден на търговците и банкерите. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.

Един от най-важните моменти в днешния ден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Никола е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

В деня на Свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

На Никулден празнуват имен ден над 200 000 българи. Да е честит празника на Николай, Николета и Николина, Нина, Никол, Ненко и Ненка.

Колко ще ни струва рибата за Никулден?

Промяната на метеорологичната обстановка тази есен даде повод за притеснения сред рибарите и търговците на риба. Покрай празника търговците увериха, че няма да има основания за притеснения и цената на морската риба тази година ще се запази в същите граници както миналата.

Цената на ключовия за празника шаран, ще варира от 5 до максимум 7 лева за килограм, както по Черноморието, така и в столицата. Стойностите се запазват сравнително близки до миналогодишните. Пъстървата ще се търгува за 8-10 лева, ципурата за 12-15 лева, а скумрията, хека и мерлузата между 6 и 9 лева.

Не се предвиждат резки движения на пазара, поради сравнително ниските цени, предлагани от големите търговски вериги, готови да балансират разликите в цените с по-малките търговци.

От институциите предупреждават, че ако случайно засечем на пазара шарани за по 2-3 лв килограм, най-вероятно те ще са от бракониерски улов, който не е одобряван от закона. Контролът по развъдници и тържища е засилен. Купуването на такава риба носи и допълнителен риск предвид неясния си произход.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама