Необичайно високите температури до 20°С ще удължат вегетацията при пшеницата и ечемика

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

До края на първото и началото на второто десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в полските райони – над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В началото на периода в източните и южните райони отново се очакват необичайно високи за сезона температури, на места до 18-20°С и условия за удължаване на есенната вегетация при пшеницата и ечемика. В тези райони при част от поникналите в края на ноември посеви ще се наблюдава листообразуване, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидроогия (НИМХ).

След мекото за сезона време от следващия период  агрометеорологчните условия ще претърпят рязка промяна

На места в Западна България и Предбалкана те ще придобият зимен характер. Прогнозираното застудяване ще задържа и прекратява вегетационните процеси при зимните житни култури. В средата на декември при пшеницата ще преобладава фаза 2-3-ти лист. Вследствие продължителното есенно засушаване зимните житни култури са изостанали в развитието си. Част от посевите са неукрепнали, във фаза поникване. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са посевите с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Новачене, района на Русе).

През следващия период се прогнозират повсеместни, значителни валежи и подобрение на есенните влагозапаси в 50сmпочвен слой.

В южните райони условия за провеждане на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури – грах, моркови, бакла  и др. ще има в началото на периода.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements